Blackout?

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
easy_rider
Posty: 150
Rejestracja: czwartek, 1 kwie 2021, 10:33
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Blackout?

Postautor: easy_rider » czwartek, 25 lis 2021, 06:48

Zakup generatora będzie można również w najbliższym czasie tak spożytkować.

IMG-20211124-WA0015.jpg


:mrgreen:
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy) :mrgreen:

Awatar użytkownika
dankm
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 618
Rejestracja: czwartek, 23 cze 2016, 19:56
Lokalizacja: świętokrzyskie (Boksycka)

Re: Blackout?

Postautor: dankm » piątek, 26 lis 2021, 08:54

Nie zapomnę to jutro zobaczę jakich używamy na robocie. Czajnik, szlifierki, ładowanie aku do wkrętarek, pilarek, wiertarek bez problemu. Na pewno to "chińczyki" i chałasu trochę jest. Za to działają bez awarii po 10 godzin dziennie, nie raz był piec podłączany i działa. Jest też Honda, tam cisza większa a i zużycie paliwa mniejsze, a już kipoor to bajka, 5kw a chwilowe chyba 7kw, ale to już koło 7 tys. i waga coś koło 80 kg.
Francuskie 120KM w ropie
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie :D
n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 4774
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: kooba » piątek, 26 lis 2021, 10:43

Ważne żeby agregat był inwertorowy. Na takim może chodzić elektronika.

Awatar użytkownika
Miron EZD
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1581
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 21:41
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: Blackout?

Postautor: Miron EZD » piątek, 26 lis 2021, 11:57

kooba pisze:Ważne żeby agregat był inwertorowy. Na takim może chodzić elektronika.

A zwykłe agregaty z AVR?
Jedni piszą, że się nadają do elektroniki, drudzy że może uszkodzić.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 4774
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: kooba » piątek, 26 lis 2021, 12:46

Bo przy AVR jest tylko szansa, że będzie dobrze. A inwertorowy to już ma grubszą elektronikę do pilnowania tego co jest na wyjściu.
To nie jest tak, że AVR na 100% ubije elektronikę, ale jest spore ryzyko.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2437
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 17:32
Lokalizacja: Rybnik

Re: Blackout?

Postautor: tantalos » piątek, 26 lis 2021, 22:05

Ale co to znaczy "elektronika"? Do zwykłego nie można podpiąć ładowarki do telefonu?

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator
Posty: 2729
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 22:39
Lokalizacja: Gostyń,Wielkopolska

Re: Blackout?

Postautor: tomcat » sobota, 27 lis 2021, 09:38

O działaniu systemu AVR można poczytać w sieci (wiem; Ameryki nie odkryłem :mrgreen: ) natomiast z własnego doświadczenia w handlu; min. agregatami...
Na przestrzeni prawie 30 lat sprzedaliśmy jako firma dziesiątki agregatów z AVR i nie pamiętam żeby kiedykolwiek ktoś z użytkowników zarzucił działanie tego systemu.
Nie było także info żeby w wyniku jego nieprawidłowego działania padło jakieś urządzenie więc chyba nie jest tak źle :?
N126e + OPEL Zafira 1.9 CDTI

Mój remont

dzin1975
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2728
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2014, 13:05
Lokalizacja: Sobków,świętokrzyskie

Re: Blackout?

Postautor: dzin1975 » sobota, 27 lis 2021, 13:39

tomcat pisze:O działaniu systemu AVR można poczytać w sieci (wiem; Ameryki nie odkryłem :mrgreen: ) natomiast z własnego doświadczenia w handlu; min. agregatami...
Na przestrzeni prawie 30 lat sprzedaliśmy jako firma dziesiątki agregatów z AVR i nie pamiętam żeby kiedykolwiek ktoś z użytkowników zarzucił działanie tego systemu.
Nie było także info żeby w wyniku jego nieprawidłowego działania padło jakieś urządzenie więc chyba nie jest tak źle :?

A co możesz Tomek polecić? Interesuje mnie coś, czym będę mogł podładować aku, np do podtrzymania kotla c.o. Budżet + - 2k
Marcin
N126n 1990r
n126 off-road
n250c
nB752413HC ;)
DF 125p kombi-1996r
Romet Ogar 200
tylko Polska motoryzacja z zamiłowania
z rozsądku....jakies audi,oraz galloper,oraz multivan :)

viewtopic.php?f=36&t=8614

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator
Posty: 2729
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 22:39
Lokalizacja: Gostyń,Wielkopolska

Re: Blackout?

Postautor: tomcat » sobota, 27 lis 2021, 21:40

Do użytku domowego w tym przedziale cenowym dobrym wyborem będzie Endress ESE z serii niebieskiej.
Teoretycznie jest to linia produktów do użytku w razie "W" jednak część poszła na intensywniejszą eksploatację i dają radę.
https://shop-pl.endress-generator.com/c ... -benzynowe
Sprzedaliśmy tego sporo i nie było większych problemów.

Ten Blackout chyba sporo osób wzięło na poważnie, bo w ciągu kilku ostatnich dni wzrosło zainteresowane agregatami i zaczyna ich brakować :?
Garść informacji w mediach wystarczyła i jest tego efekt...
N126e + OPEL Zafira 1.9 CDTI

Mój remont

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 4774
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: kooba » sobota, 27 lis 2021, 21:45

Kwestia tego, co Klienci podpinali do tych agregatów.
Do zwykłego agregatu z AVR możesz bezpiecznie podpiąć urządzenia typu wiertarka lub czajnik elektryczny. Co do szeroko pojętej elektroniki to jest to coraz więcej urządzeń elektrycznych, które nas otaczają. Dobrym przykładem będzie mikser planetarny mojej żony. Niby zwykły mikser, silnik, włącznik, przekładnia. Proste urządzenie. A jednak nie takie proste. Pomijam jego mniejszą lub większą zarąbistość w mieszaniu ciasta przez to, że ma unikalny układ mieszadła będącego pod odpowiednim kątem do substancji mieszanej, ale to rozwiązanie wymusiło zatrzymywanie mieszadła w odpowiednim miejscu. W efekcie czego takie proste urządzenie jak mikser też ma już jakąś elektronikę odpowiadającą za zatrzymanie mieszadła w odpowiednim miejscu. Oczywiście nikt (chyba) nie będzie uruchamiał miksera z agregatu, ale chodzi o zobrazowanie "problemu".
Odpowiadając wprost. Tak, ładowarka, a przynajmniej spora większość to elektronika.

Oczywiście to nie jest tak, że jak podepniemy jakąś elektronikę do AVR to na pewno się zepsuje. To jest kwestia dość wysokiego ryzyka takiej sytuacji i o ile z ładowarką za 20zł bym zaryzykował w razie potrzeby naładowania telefonu o tyle z piecem za kilka czy kilkanaście tysięcy już nie.

Z życia to mogę tylko opowiedzieć, że jak majstry od więźby dachowej zapomnieli swojego inwertorowego agregatu, a na budowie był dostępny tylko zwykły z AVR to po wyczerpaniu akumulatorów do gwoździarki tłukli gwoździe młotkami. Powiedzieli, że już kiedyś próbowali ładować z takiego zwykłego i skończyło się koniecznością zakupu nowej ładowarki za 500zł, więc wolą tłuc ręcznie.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator
Posty: 2729
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 22:39
Lokalizacja: Gostyń,Wielkopolska

Re: Blackout?

Postautor: tomcat » sobota, 27 lis 2021, 22:28

Jasne, że AVR nie jest idealny, a elektronika, zwłaszcza obecna jest wrażliwa.
Jednak jednym z kluczowych argumentów przy wyborze agregatu jest cena, a na sytuacje "w razie W" rzadko kto decyduje się wydać większą kwotę by mieć full wypas.
N126e + OPEL Zafira 1.9 CDTI

Mój remont

dzin1975
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2728
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2014, 13:05
Lokalizacja: Sobków,świętokrzyskie

Re: Blackout?

Postautor: dzin1975 » sobota, 27 lis 2021, 22:37

Dlatego zwykłym agregatem poprzez zwykły prostownik ładuję aku z tira, a potem niezwykłą przetwornicą zasilam piec. Aku 2 sztuki na zmianę. Przekombinowane, czy będzie działać?
Marcin
N126n 1990r
n126 off-road
n250c
nB752413HC ;)
DF 125p kombi-1996r
Romet Ogar 200
tylko Polska motoryzacja z zamiłowania
z rozsądku....jakies audi,oraz galloper,oraz multivan :)

viewtopic.php?f=36&t=8614

Awatar użytkownika
Miron EZD
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1581
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 21:41
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: Blackout?

Postautor: Miron EZD » sobota, 27 lis 2021, 23:39

tomcat pisze:Ten Blackout chyba sporo osób wzięło na poważnie, bo w ciągu kilku ostatnich dni wzrosło zainteresowane agregatami i zaczyna ich brakować :?
Garść informacji w mediach wystarczyła i jest tego efekt...

Ja ogólnie podchodzę do tego typu informacji raczej ostrożnie, nie jestem panikarzem,
ale dzisiejsza sytuacja potwierdziła moje obawy.
Od wczoraj, od godziny 22:00 do dzisiaj do godziny 18:00 brak zasilania u mnie na wiosce.
Nie mam pytań. Dobrze że instalacje C.O. zrobiłem po staremu i w razie W chodzi na grawitacji.
Nie wiem czym to spowodowane, popadało pół centymetra śniegu i prawie cały dzień nie było prądu.
Boję się pomyśleć co będzie jak spadnie pół metra śniegu.
Decyzja zapadła, zamówiony agregat inwertorowy przenośny walizkowy 2kW.
Czekam na odbiór, oczywiście pochwalę się sprzętem jak tylko odbiorę.
Pozdrawiam wszystkich jeszcze nie zdecydowanych na zakup. :mrgreen:

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 4774
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: kooba » niedziela, 28 lis 2021, 14:54

Mam wrażenie, że został postawiony znak równości pomiędzy agregatem inwertorowym, a walizkowym i cichym. To jest błędny znak równości.
Ja mam inwertorowy w zwykłej stalowej ramie. Ja rozumiem, że za 500zł to się nie uda, ale jak zajrzałem na alledrodo to po odsianiu używek mój jest 2 w kolejności.
Screenshot_20211128-064138_Allegro.jpg


dzin1975 pisze:Dlatego zwykłym agregatem poprzez zwykły prostownik ładuję aku z tira, a potem niezwykłą przetwornicą zasilam piec. Aku 2 sztuki na zmianę. Przekombinowane, czy będzie działać?

Trochę przekombinowane, ale jeżeli zwykły agregat już masz to trzeba sobie radzić.


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości