Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator
Posty: 2968
Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: robert » poniedziałek, 2 gru 2013, 11:30

fiu, fiu.... ale się wątek rozwinął :)
Boguś Ty wiesz, że ja na domowe wyroby (w postaci stałej i płynnej) zawsze się piszę :)
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4375
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » poniedziałek, 2 gru 2013, 15:58

b.b tulipan pisze:aby nie być posądzonym o robienie tylko jedzenia to i napitki też są.

Napitki w pewnych okolicznościach przyrody bywają nawet istotniejsze :mrgreen:
reflexes pisze:100 ziarenek kawy wrzucamy do butelki lub słoika i dodajemy 1 szklankę cukru. Całość zalewamy 0,7l wódki
Brzmi na tyle ciekawie, że gotów jestem wypraktykować na własnym organizmie :mrgreen:

Naprawdę nie sądziłem, że wśród nas jest tylu mistrzów kulinarnych.
Panowie, a jakie macie sprawdzone pomysły na przysmaki, które można przyrządzić na wyjeździe i nakarmić rodzinę po pieszej lub rowerowej wycieczce.
Najlepiej takie co nie zajmują dużo czasu, nie ma dużo zmywania, czyli dania tzw. jednogarnkowe, a efekty.... mmmm, palec lizać (?)

Ja np gotuję w szybkowarze potrawkę z ryżem i warzywami (mięso do wyboru jakie kto woli, ale najszybciej jest z piersią z kurczaka)
Wrzucam do jednego gara pokrojonego fileta, 200g ryżu, paczkę mrożonych warzyw (np bukiet jarzyn wiosennych z Hortexu) do tego przyprawy, troszke soli, pieprz, lubczyk, czosnek, majeranek, trochę oliwy i pół litra wody. Wszystko w jednym garnku oczywiście. Jako opcja jakiś szybki sosik, np 4 sery z Winiar. Czas wykonania razem z gotowaniem to pół godziny, a smakuje po ciężkim dniu, że klękajcie narody :D

Mile widziane inne przepisy :D
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1086
Rejestracja: piątek, 29 lut 2008, 15:13
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wyroby domowe.

Postautor: b.b tulipan » poniedziałek, 2 gru 2013, 17:02

Z dań jednogarnkowych to z moją LP robimy często kociołek.
Kociołek taki wiszący nad ogniskiem. Taki w ognisku to dopiero myślę sobie zafundować.
Często robimy żur, barszcz nie zabielany na wodzie po ogórkach, na patelni placki ziemniaczane, jajecznicę itp.
Do przepisów nie stosujemy się. To co mamy pod ręką wrzucamy do kotła i taka repeta.
Bardzo często gości u nas grill. Na grillu to też co podejdzie. Kaszanka w kapuście, różne mięska w kapuście, karkówka, kiełbaski, itd, itp.
Dobry rosół wychodzi w kociołku. No i dobre flaczki.
Załączniki
Działka 2012  Lipiec. 010.jpg
Działka 2012  Lipiec. 036.jpg
Działka-czerwiec 2013r. 001.jpg
Działka-czerwiec 2013r. 002.jpg
zdjęcia z telefonu. 039.jpg
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » poniedziałek, 2 gru 2013, 18:06

Też was trochę powkurzam, bo gdzieś na kompie wygrzebałem stare fotki. Moja wędzarnia w trakcie budowy i pierwsze z niej wyroby.
Załączniki
Zdjęcie0455.jpg
Zdjęcie0502.jpg
Zdjęcie0503.jpg
Zdjęcie0504.jpg

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1086
Rejestracja: piątek, 29 lut 2008, 15:13
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wyroby domowe.

Postautor: b.b tulipan » poniedziałek, 2 gru 2013, 19:29

reflexes
No powiem Ci że te rybki aż,aż.
No i ta wędzarnia fachowa. :thumbup: :clap:
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » wtorek, 3 gru 2013, 07:30

No niestety znowu będę nieskromny i powiem, że przepis na pstrągi mam doskonały (oczywiście z http://www.wedlinydomowe.pl" target="_blank). Jak nie zapomnę to po południu wrzucę, może ktoś się skusi. Po kilku latach wędzenia drewnem owocowym te pstrągi i szynkę wędziłem pierwszy raz drewnem bukowym. Nawet nie wiedziałem jak dużo od tego zależy. Smak to jedno, a kolor to drugie. Wcześniej wędziłem gruszą, bo miałem na ogródku stara, wielką i zdziczałą już więc ja skasowałem. Jak się skończyła to zakupiłem właśnie bukowe. Po owocowym było wszystko bardzo ciemne, wręcz czarne, po bukowym kolor rewelacja, jak z żurnala :D . Wędzarnia niestety tylko dobrze wygląda, paleniska nie wyłożyłem szamotem i mi całe popękało i jest do przebudowy. Poza tym powinno być zdecydowanie dalej żeby można było uskuteczniać tak zwane wędzenie na zimno.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » wtorek, 3 gru 2013, 12:51

A z dań jednogarnkowych to polecam zdecydowanie używanie szybkowara, który został tutaj już wspomniany. Jakich czas temu zanabyłem i w przyszłym sezonie wywalam z budy wszystkie gary i patelnie a ich miejsce zajmie szybkowar. Zupka w 10 minut, mięsko też więc przy założeniu, że na urlop jedziemy odpoczywać a nie siedzieć w garach, urządzenie to jest genialne.

Co do dań szybkie, prawie jednogarnkowych to poniżej dwa sprawdzone przepisy.

Kuchnia włoska :lol:
Na patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę 2 cebulki, i za dwa pętka pokrojonej w kostkę kiełbasy (im więcej tym lepiej), podsmażamy. Później dorzucamy porcję ugotowanego makaronu i całość podgrzewamy, dodajemy kilka łyżek ketchupu, sól, pieprz, czerwoną papryk w proszku, a na koniec wbijamy 2-3 jajka i mieszamy tak długo aż jajka się zetną. Ja robię i uwielbiam to na ostro więc swój talerz posypuję jeszcze słuszną dawką chilli.

Kuchni azjatycka :lol:
Na głębokiej patelni, garnku, lub woku podsmażamy jedną całą pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i lekko osoloną i popieprzoną. W między czasie w kostkę kroimy po jednej zielonej i czerwonej papryce i 1/4 - 1/2 (w zależnie od wielkości) główki pekińskiej kapusty. Jak już pierś będzie gotowa to wrzucamy warzywa. Warzywa muszą być chrupiące więc zbyt długo nie katujemy ich na ogniu tylko w zasadzie podgrzewamy. Do tego dorzucamy porcję ugotowanego makaronu (ja stosuję najczęściej wąskie wstążki, albo grube nitki), mieszamy i podajemy z sosem do potraw chińskich albo z sosem słodko-kwaśnym ze słoika. Ja lubię na ostro więc odlewam część sosu i oczywiście doprawiam go chilli albo tabasco.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4375
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » wtorek, 3 gru 2013, 14:23

Tomek, Twojej azjatyckiej kuchni na pewno spróbuję, dobre składniki, tym bardziej że zawsze wożę awaryjnie jakiś makaron, który jak przyszła bida można było opendzlować z cukrem, a jak był do tego jeszcze biały ziarnisty serek twarogowy, to już prawdziwy wypasik:)
Fajne przepisy, dzięki.
A co do szybkowara, to raz że szybko i ekonomicznie, dwa że bezzapachowo (co mi akurat nie przeszkadza, ale żonce już owszem), a trzy że bez zbędnej wilgoci. A czwarty powód to taki że jak nie było trumy i 220v to do szybkowara wody do pełna i po zagotowaniu robił w nocy za kaloryfer :mrgreen: a rano letniawa woda do ochlapnięcia twarzy i zębów mycia jakby znalazł -to już po piąte:)
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » wtorek, 3 gru 2013, 14:39

A czwarty powód to taki że jak nie było trumy i 220v to do szybkowara wody do pełna i po zagotowaniu robił w nocy za kaloryfer :mrgreen: a rano letniawa woda do ochlapnięcia twarzy i zębów mycia jakby znalazł -to już po piąte:)

A na to nie wpadłem, dobrze, że kupiłem taki porządny co sam waży chyba z 5 kg + do tego 6 litrów/kg wody to faktycznie może podziałać jak grzejniczek. :D
Ten pseudo azjatycki makaron uwielbiam. Jadłem go pierwszy raz jak u mnie na wsi powstała buda z żarciem co się zwała ChinaBox i dawali tam dokładnie to z przepisu w pudełkach w dwóch rozmiarach. Budę niestety zamknęli i mi smak na to pozostał więc robię od czasu do czasu.
Szybkowara w kempingu jeszcze nie wykorzystałem, bo kupiłem go z 2 miesiące temu ale na tą chwilę jestem zachwycony i gotuję się u mnie w nim codziennie. Czy to zupy czy mięsa lub warzywa. Najdłużej gotowałem w nim fasolkę po bretońsku i trwało to chyba z 30-40 minut. Normalnie 2-3 godziny.

ZPT
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 22 sie 2013, 12:55
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wyroby domowe.

Postautor: ZPT » wtorek, 3 gru 2013, 18:47

Najdłużej gotowałem w nim fasolkę po bretońsku i trwało to chyba z 30-40 minut. Normalnie 2-3 godziny.

No ze strączkowymi i szybkowarem to ostrożnie - może się zapchać i wysadzić. Widziałem już u kumpla pobojowisko po takiej akcji, więc zalecam ostrożność :!:

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator
Posty: 2968
Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: robert » wtorek, 3 gru 2013, 18:55

Tak sobie czytam Wasze posty i się zastanawiam...
Może stworzyć na forum oddzielny dział pt. no właśnie, pod jaką nazwą?
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4375
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » wtorek, 3 gru 2013, 20:23

Temat jak widać potencjalnie rozwojowy, bo czy kryzys czy dostatek każdy lubi zjeść obiadek, a już obowiązkowo po aktywnym odpoczynku na łonie matki natury :D jako podkład pod nocne Polaków rozmowy też się przyda coś na ruszt
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » wtorek, 3 gru 2013, 21:15

Ale po co tworzyć dodatkowy dział od razu? Jesteśmy w "Na każdy temat" i niech tak zostanie, bo dzisiaj gadamy o jedzeniu a jutro zaczniemy o ładnych dziewczynach i znowu będziesz musiał tworzyć dział.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4375
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » wtorek, 3 gru 2013, 23:17

reflexes pisze:a jutro zaczniemy o ładnych dziewczynach

I to jest bardzo dobra koncepcja :mrgreen:
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 2 / 0280 km

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4543
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2009, 21:23
Lokalizacja: Opoczno

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Paczek » środa, 4 gru 2013, 00:48

bardzo smaczny , ten wątek kulinarny .

Szkoda, że nie ma się czym pochwalić, jedynie kiszoną kapustą ... :lol: :lol: :lol:
b.b tulipan pisze: ...
Już widzę Michała jak na bosaka depcze kapustę w beczce.
...


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości