Dobrze, że się wywiązała dyskusja o sokowniku parowym.
Powiedzcie mi czy temperatura nie wpływa jakoś negatywnie na pozyskany przyszły zaczyn?
Chcę w tym roku zmienić na próbę system nastawiania wina z ciemnych winogron. To wybieranie owoców z balonu już mnie irytuje a i klarowanie trwa trochę.
Rafał robiłeś może tym sposobem?
Sporo drożdży i cukru jest w skórach, sokowirówka odpada, tłoczyć nie mam czym... Jedynie sokownik.
Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
- krzysztof_cw
- Moderator
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 12 paź 2016, 18:19
- Lokalizacja: Włocławek
- Kontaktowanie:
Re: Wyroby domowe
reflexes pisze:Brać syfon?
Zgodnie z tradycją Snajper będzie.
Chrysler Grand Voyager 3.3 + Niewiadów N126e + Adria Adiva 502 UK
Re: Wyroby domowe
No to syfon też
- krzysztof_cw
- Moderator
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 12 paź 2016, 18:19
- Lokalizacja: Włocławek
- Kontaktowanie:
Re: Wyroby domowe
Murano pisze:Dobrze, że się wywiązała dyskusja o sokowniku parowym.
Powiedzcie mi czy temperatura nie wpływa jakoś negatywnie na pozyskany przyszły zaczyn?
Chcę w tym roku zmienić na próbę system nastawiania wina z ciemnych winogron. To wybieranie owoców z balonu już mnie irytuje a i klarowanie trwa trochę.
Rafał robiłeś może tym sposobem?
Sporo drożdży i cukru jest w skórach, sokowirówka odpada, tłoczyć nie mam czym... Jedyni e sokownik.
Mnie też zaciekawiliście tym sokownikiem. Niedługo będą zbiory winogron u rodziców z przeznaczeniem właśnie na wino i to może byłby dobry sposób na pozyskanie soku.
Chrysler Grand Voyager 3.3 + Niewiadów N126e + Adria Adiva 502 UK
- stachu_gda
- Fanklubowicz
- Posty: 2606
- Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 08:12
- Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)
Re: Wyroby domowe
Ja robiłem czarną porzeczkę sokownikiem parowym. Leżakuje już 4 rok, ale generalnie wyszło ok. Natomiast z racji tego, że na wyjściu sokownika jest oprócz "oryginalnego" soku również woda z odparowywania, jak i cukier w nieznanej dokładnie ilości - nie da się dokładnie określić proporcji syropu oraz jego zasłodzenia w stosunku do soku (a to akurat warto wiedzieć, jeśli się robi coś wg. przepisu a nie na pałę).
PS. winogron bym nie profanował
PS. winogron bym nie profanował
Re: Wyroby domowe
Murano pisze:Rafał robiłeś może tym sposobem?
krzysztof_cw pisze:Mnie też zaciekawiliście tym sokownikiem.
Na szybko - odpada. Dużo pisania a dzisiaj, tuż przed wyjazdem nie miałem kiedy odpisać. Ruszamy w nocy, pogadamy na żywo na Dziadach.
Re: Wyroby domowe
Winka, szynki już za nami zaraz nowalijki a u mnie kapsuła czasu...
Po 2 miesiącach w zamrażarce (choć wystarczy 2-3 dni) na tapetę weszła jarzębina a dokładnie "jarząb szwedzki".
Dla laika jarzębina ogrodowa.
Chodziłem kilka lat obok 2 drzewek na ogrodzie na wsi ale do tej pory tylko ptactwo jesienią korzystało z owoców. O dziwo nabralem szacunku do tych zwierząt.
Intensywny popas robią gdy przejdzie pierwszy przymrozek i owoce miękną.
Okazało się, że jest w nich toksyna powodująca bóle brzucha, nudności i wymioty. Ale zamrożenie likwiduje ją i można bezpiecznie spożywać. Stąd w przygotowaniach spożywczych etap mrożenia.
Jest w sieci kilka przepisów. Wykorzystałem podstawowe zalecenia oraz własne doświadczenie i czekamy...
Po 2 miesiącach w zamrażarce (choć wystarczy 2-3 dni) na tapetę weszła jarzębina a dokładnie "jarząb szwedzki".
Dla laika jarzębina ogrodowa.
Chodziłem kilka lat obok 2 drzewek na ogrodzie na wsi ale do tej pory tylko ptactwo jesienią korzystało z owoców. O dziwo nabralem szacunku do tych zwierząt.
Intensywny popas robią gdy przejdzie pierwszy przymrozek i owoce miękną.
Okazało się, że jest w nich toksyna powodująca bóle brzucha, nudności i wymioty. Ale zamrożenie likwiduje ją i można bezpiecznie spożywać. Stąd w przygotowaniach spożywczych etap mrożenia.
Jest w sieci kilka przepisów. Wykorzystałem podstawowe zalecenia oraz własne doświadczenie i czekamy...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości