Strona 46 z 59
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 13:49
autor: Murano
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 13:56
autor: reflexes
Pioter suszy tam ... kota
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 15:43
autor: z1c00
Panie kolego, to jest polędwica
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 16:02
autor: Murano
z1c00 pisze:Panie kolego, to jest polędwica
Ale wygląda jak zupełnie inny mięsień
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 16:16
autor: z1c00
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 20:18
autor: dankm
To gdzie ta degustacja?[emoji6][emoji1][emoji1]
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 20:51
autor: z1c00
W Wawie
jak wyjdzie to zrobie na Ciechocinek
Re: Wyroby domowe.
: środa, 6 mar 2019, 23:20
autor: __ArroW__
haha, Pjoter co to za nażarty nietoperz wisi???
Re: Wyroby domowe.
: czwartek, 7 mar 2019, 19:17
autor: z1c00
Murano pisze:z1c00 pisze:Panie kolego, to jest polędwica
Ale wygląda jak zupełnie inny mięsień
Tak wygląda po 5 dniach suszenia w temp 20-25C, niebo w gębie
Re: Wyroby domowe.
: niedziela, 24 mar 2019, 15:08
autor: desperos
Parę sztuk bękarcików poszło w ocet
Będzie przednia zagrycha na wieczorne posiaduchy
Re: Wyroby domowe.
: wtorek, 9 kwie 2019, 14:13
autor: RAFALSKI
W sobotę mieliśmy kolejne wspólne zadymianie z z1c00
Tym razem rekordowy wsad, komora była niemal pełna. Bo jak wędzić to wędzić na maksa, część do lodówki a część do zamrażarki na później.
- Ociekanie przed wędzeniem.
- Dopisała nam piękna pogoda, było bardzo przyjemnie.
- Wędzarnia choć jest bardzo prosta, po raz kolejny spisała się na medal.
- W międzyczasie wszamaliśmy żarełko z szybkowara a'la kociołek :)
- Wsad po sześciu godzinach wędzenia.
- W sumie było tego więcej niż na zdjęciu. Są szynki, balerony, polędwice, boczki i żeberka.
Wyszło super lecz tym razem na prośbę domowników zmniejszyłem delikatnie ilość peklosoli. Im idealnie odpowiada lecz dla mnie mięcho mogłoby być bardziej słone. Wszystkim się nie dogodzi.
Szynki, balerony i polędwice po wędzeniu parzyłem natomiast boczki i żeberka nie, aby zachowały maksimum aromatu wędzonki i nie oddały zanadto soli. Zamiast parzyć je tradycyjnie w garze z wodą, ustawiłem piekarnik na 90°C i w nim obrobiłem termicznie do wymaganej temperatury. Zupełnie jak się to robi w wędzarni (podpiekanie), lecz tu są dużo stabilniejsze warunki.
Wszystko wyszło znakomicie, zapraszam nad Zaporę, będzie degustacja
Re: Wyroby domowe.
: sobota, 20 kwie 2019, 12:10
autor: Murano
Pozostaje tylko czekać....
Re: Wyroby domowe.
: wtorek, 21 maja 2019, 19:26
autor: reflexes
Spece od bełtów.
Wino ryżowe zgodnie z przepisem z wątku.
Nastawione w lutym. Po miesiącu zlane i stało sobie do dzisiaj. Niestety nie wyszło klarowne jak poprzednio. Co robić, bo potrzebuję trochę na imprezę którą robię w następny weekened?
Re: Wyroby domowe.
: wtorek, 21 maja 2019, 19:54
autor: dzin1975
Ciemna butelka i barwione kieliszki?
Re: Wyroby domowe.
: wtorek, 21 maja 2019, 22:02
autor: Samoogon
Ewentualnie najpierw raczyć gości ślepotką, potem dopiero podać wino