Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
dzin1975
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 967
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2014, 13:05
Lokalizacja: Sobków,świętokrzyskie

Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: dzin1975 » środa, 8 lis 2017, 22:27

elektryczny, zasilanie 230v. A na końcu ma się dyndać włącznik. Włączać ma halogena, tfu, naświetlacz. Naświetlać ma, tfu, oświetlać ma podwórko, tfu, posesję. A raczej jej fragment. Będzie się dyndać, będzie się na niego lało,tfu, będzie narażony na niekorzystne warunki atmosferyczne. Nie będzię do niczego przymocowany, tylko ma być zakończeniem przewodu elektrycznego. Ktoś ma pomysła, gdzie takie ustrojstwo zakupić ? Wujek G, mówi-wal się
Ps
Nie piłem :mrgreen:
Marcin
DF 125p kombi-1996r
Romet Ogar 200
tylko Polska motoryzacja z zamiłowania
z rozsądku....jakies audi

Awatar użytkownika
UCIEK
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 61
Rejestracja: wtorek, 27 cze 2017, 13:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: UCIEK » środa, 8 lis 2017, 22:48

Ja bym to zrobił z kawałka okrągłego przewodu dwużyłowego, oraz wyłącznika zewnętrznego hermetycznego.
Knaus Sudwind, Hobby Exclusive, Burstner Ventana

Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 835
Rejestracja: wtorek, 19 lip 2016, 19:48
Lokalizacja: Stary Toruń CTR

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: __ArroW__ » środa, 8 lis 2017, 22:49

Nie czajet Ciebie :lol:

To ma być w przyczepie? Jeśli tak to może w kufer wrzuć, po co dyndać :D
N126E + VW Passat B4 1.9 TDI 110PS Variant '96
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2017 - 0 nocy - 530 km

Awatar użytkownika
Murano
Moderator
Moderator
Posty: 1677
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2013, 20:17
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: Murano » środa, 8 lis 2017, 22:59

Jakiej przyczepie. ..to ma chałupę oświetlać pewnie...
Marcin cokolwiek dasz za włącznik i choćbyś go w 10 kondomów zapakował to i tak będzie spływać po kablu....:-(
Cokolwiek wybierzesz to musisz to albo zamontować do góry nogami aby kawałek kabla szedł w dół albo zrobić coś w rodzaju "dzwona" ochronnego np z bańki plastikowej i dobrze uszczelnić wyjście przewodu.
Oj bo jak najdzie wody i ci się zachce użyć w deszczu.... :shock:
125%normy każdego dnia!
N126e 1983'
N132t 1980'
125p 1985'
Simson S51 1990'
Wigry 75', Wigry 3 78', Wigry 5 90'
Fiat Croma II

Wątek remontowy

Awatar użytkownika
UCIEK
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 61
Rejestracja: wtorek, 27 cze 2017, 13:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: UCIEK » środa, 8 lis 2017, 23:02

Są wyłączniki hermetyczne 100% szczelne.
Knaus Sudwind, Hobby Exclusive, Burstner Ventana

dzin1975
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 967
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2014, 13:05
Lokalizacja: Sobków,świętokrzyskie

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: dzin1975 » środa, 8 lis 2017, 23:16

UCIEK pisze:Są wyłączniki hermetyczne 100% szczelne.


???????
Linka proszę lub trop jakiś....
Marcin
DF 125p kombi-1996r
Romet Ogar 200
tylko Polska motoryzacja z zamiłowania
z rozsądku....jakies audi

Awatar użytkownika
misha22
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 170
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 18:17

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: misha22 » środa, 8 lis 2017, 23:29

Marcin, a moze cos takiego co sie stosuje przy drzwiach magazynowych. Jedziedz wozkiem paletowym, dwa pociagniecia za sznurek od wylacznika w suficie/slupie/czym tam chcesz i wrota otwarte.... swiatlo zapalone.
M
De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac

dzin1975
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 967
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2014, 13:05
Lokalizacja: Sobków,świętokrzyskie

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: dzin1975 » środa, 8 lis 2017, 23:34

I to jest pomysł. Dynda sobie sznurek, połączony z włącznikiem schowanym przed deszczem. Ale to cholera musiałyby 2 dyndać ? Myślę jeszcze , czy już nie ?
Marcin
DF 125p kombi-1996r
Romet Ogar 200
tylko Polska motoryzacja z zamiłowania
z rozsądku....jakies audi

Samoogon
Posty: 209
Rejestracja: środa, 26 lip 2017, 14:42
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: Samoogon » środa, 8 lis 2017, 23:41

A o kosztach pomyśleli a?
Kilka słów na sterownik od suwnicy do włączania światła? :)

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 811
Rejestracja: środa, 26 paź 2016, 18:41
Lokalizacja: Gniezno

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: Romlas » środa, 8 lis 2017, 23:44

Żeś wujek wymyślił, naprawdę utrudniasz sobie życie. Można takie coś http://www.windyzaladowcze24.pl/produkt ... epro-inne/
Mozna czujnik ruchu, można włącznik ze sznurkiem, można gniazdo na pilota, i dyndający pilot. , Włącznik na głos, można zwykły dyndający hermetyczny włącznik z zaciskowym przepustem kablowym ale tak żeby wchodził od dołu a puszka przyklejona do kabla..
Paweł i Kinga.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 811
Rejestracja: środa, 26 paź 2016, 18:41
Lokalizacja: Gniezno

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: Romlas » środa, 8 lis 2017, 23:46

Są też takie włączniki w Castoramie ze sznurkiem za kilka złotych, montowałem taki w zwykłej lampie zewnętrznej wywiercilem na dole oprawy miejsce na sznurek i finał ,działa już z 8 lat i sznurek jest jeden.
Albo takie coś, http://allegro.pl/sufitowy-sznurkowy-wl ... 53435.html
A zrobiłbym z takim http://allegro.pl/wylacznik-sznurkowy-p ... 57133.html
Włożył go w puszkę elektryczną zamontowaną przy naświetlaczu i za 10 zł po problemie.
Ostatnio zmieniony środa, 8 lis 2017, 23:59 przez Romlas, łącznie zmieniany 3 razy.
Paweł i Kinga.

Samoogon
Posty: 209
Rejestracja: środa, 26 lip 2017, 14:42
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: Samoogon » środa, 8 lis 2017, 23:50

Kolega chyba będzie miał lampę wyżej.
Widzę zwykły włącznik natynkowy ip65 i tuning silikonem akwarystycznym, bądź na czasie sikaflexem miejsca gdzie wchodzi kabel. Oczywiście od środka.

dzin1975
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 967
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2014, 13:05
Lokalizacja: Sobków,świętokrzyskie

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: dzin1975 » czwartek, 9 lis 2017, 08:14

Romlas trafił w punkt. Pójdę tym tropem ;) Dzięki pany za zaangażowanie.
Marcin
DF 125p kombi-1996r
Romet Ogar 200
tylko Polska motoryzacja z zamiłowania
z rozsądku....jakies audi

Awatar użytkownika
UCIEK
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 61
Rejestracja: wtorek, 27 cze 2017, 13:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: UCIEK » czwartek, 9 lis 2017, 13:25

Ta kaseta sterowa idealnie się do tego nadaje. Jest bryzgoszczelna i może sobie dyndać na przewodzie. A te popierdółki ciągane na sznurkach to albo ci się urwą, albo wypalą styki i tylko się będziesz wkur...
Knaus Sudwind, Hobby Exclusive, Burstner Ventana

Awatar użytkownika
UCIEK
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 61
Rejestracja: wtorek, 27 cze 2017, 13:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisi sobie kabel, tfu przewód...

Postautor: UCIEK » czwartek, 9 lis 2017, 13:27

misha22 pisze:Marcin, a moze cos takiego co sie stosuje przy drzwiach magazynowych. Jedziedz wozkiem paletowym, dwa pociagniecia za sznurek od wylacznika w suficie/slupie/czym tam chcesz i wrota otwarte.... swiatlo zapalone.
M

Takie się nie nadają. Są przeważnie do 24V i nie są bryzgoszczelne.
Knaus Sudwind, Hobby Exclusive, Burstner Ventana


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości