Może jakiś radioamator?

Wszystko o Waszych zainteresowaniach
Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 522
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2009, 18:57
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Może jakiś radioamator?

Postautor: Tarapukuara » wtorek, 24 mar 2009, 19:22

Witam.
Ja może po titać to nie ale pogadać na 3,7 MHz to bardzo lubię.
Już kombinuję jak bez prowokowania wojny domowej zainstalować jakąś radiostację w 126c.
No i jakieś przepusty antenowe, bo to trzeba ze 40 metrów drutu rozwiesić.
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat ;)
http://sp5brh.eu.org

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator
Posty: 1032
Rejestracja: piątek, 22 wrz 2006, 14:37
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: marek » środa, 25 mar 2009, 08:45

Jak zrobisz to daj znać będzie to pierwsza jeżdżąca radiostacja :wink: typu N 126er (r-radiostacja)

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 522
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2009, 18:57
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: Tarapukuara » niedziela, 29 mar 2009, 11:53

Oczywiście.
Ale czyżbym był jedyny ? Mignęły mi gdzieś chyba na fotosiku kenwood i yaesu?
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat ;)
http://sp5brh.eu.org

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » poniedziałek, 13 kwie 2009, 00:29

Witam .Zdjęcia kenwooda i yaesu ja dorzuciłem .Też mam licencję (znak sq9ive) a po zakupie przyczepy zostanie ona przystosowana do pracy z radiostacją .Do przyczepki do pracy w terenie najchętniej użyłbym icoma 706mk2g .Ale za to cacko trzeba dać ok 2800 (tyle dał kolega za radio ze stanów). Inne to yaesu ft100d lub ft 897 w ostateczności ft 817 + jakiś dopaplacz . Co do montażu wszelkich przepustów na kable będę się martwił po zakupie (odkładam kasę) .Jak zrobię na pewno dam zdjęcia na forum . Pozdrawiam i do usłyszenia można mnie usłyszeć na wszystkich pasmach od 1,8 do 440 Mhz Rafał sq9ive
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » środa, 24 cze 2009, 20:53

Hehe pierwszy wypad nieudany - spaliłem przetwornice 230/13,8 v w yaesu dobrze że tylko przetwornicę a nie radio bo szarpłoby za i tak nadszarpnięty budżet .Tranzystor przyjdzie i radio ma zasilacz z powrotem.Dlatego taka moja uwaga przy zasilaniu urządzeń z agregatu prądotwórczego należy zastosować wyłącznie zasilacz transformatorowy (wszelkie impulsówki odpadają ) a najlepiej żeby równolegle był podłączony jeszcze akumulator taki od auta...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

jimo
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 62
Rejestracja: poniedziałek, 24 sie 2009, 21:05
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: jimo » wtorek, 25 sie 2009, 23:26

A cymbalista może być?
W domu 1/2 na dachu λ i SS7000DX, no a w aucie stara dobra cobra 10.
pozdrawiam
Michał aka jimo#1921

(Polonez Caro 1.6 16V v Polonez Caro+ 1.8 16V v Chrysler Grand Voyager 3.3V6) + N126N
Yamaha FZ6 v Peugeot looxor
rower :P

Konto usuniete

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: Konto usuniete » środa, 26 sie 2009, 08:22

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 08:33 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » niedziela, 30 sie 2009, 07:00

Niektórzy krótkofalowcy się tego wstydzą ale większośc zaczynało od cb radia ja również . Do dziś tego od czasu do czasu używam . Do dziś mam takie coś co nazywa się dragon ss497 i na tym działałem . Na dzień dzisiejszy krótkofalarstwo to wyższa szkoła jazdy , ale zawsze można coś na ten temat wyjaśnic . Na wszelkie pytania kolegom odpowiem.Poniżej link do strony naszego związku http://pzk.org.pl/news.php .Pozdrawiam. ps oglądnąłem stronkę brata interesujące konstrukcje które chodzą i to całkiem nieźle bo takie radia są w użyciu .
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 480
Rejestracja: piątek, 11 wrz 2009, 20:29
Lokalizacja: Promnice / Poznań
Kontaktowanie:

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: gimof » niedziela, 15 lis 2009, 18:00

To i ja amator. Co prawda ostatnio strasznie zaniedbałem hobby, ale znak pozostał sq3lmn :wink:
RXE 2.0 Automatic. Reno future :D

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » niedziela, 15 lis 2009, 20:58

gimof pisze:To i ja amator. Co prawda ostatnio strasznie zaniedbałem hobby, ale znak pozostał sq3lmn :wink:

To pora się trochę czasem odezwać na radyju choć na 80 .Miło byłoby się od czasu do czasu usłyszeć . :D :idea:
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 480
Rejestracja: piątek, 11 wrz 2009, 20:29
Lokalizacja: Promnice / Poznań
Kontaktowanie:

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: gimof » niedziela, 15 lis 2009, 21:27

Musiałbym dipol na nowo powiesić. Kurde fajnie się robiło całą Polske na 10W :)
RXE 2.0 Automatic. Reno future :D

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » niedziela, 15 lis 2009, 21:43

gimof pisze:Musiałbym dipol na nowo powiesić. Kurde fajnie się robiło całą Polske na 10W :)

Jak masz możliwość powieś kwadrat lub trójkąt lepiej działa i mniejsze zakłócenia i... bezpieczniejszy gdy radia na burzę zapomnisz wyłaczyć... chyba że brak miejsca . Ja mam trójkąt około 83 m linki pkl ale warto dać grubszą bo większa szerokość pasma w dodatku antena chodzi też na innych pasmach ... Ja się przymierzam do liny stalowej w osłonie brązu i polwinitu o grubości 5mm - producenta mam pod nosem w Czchowie 30min jazdy autem ode mnie...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 480
Rejestracja: piątek, 11 wrz 2009, 20:29
Lokalizacja: Promnice / Poznań
Kontaktowanie:

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: gimof » poniedziałek, 16 lis 2009, 20:30

Miałem trójkąt kiedyś, ale z moimi drzewami (których już zresztą niema) wisiał on nawet 2m nad ziemią, więc słyszałem Wielkopolsce, a potem nieraz jakieś AA.
RXE 2.0 Automatic. Reno future :D

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » wtorek, 17 lis 2009, 16:08

Ja mam troszkę szczęścia od okna do drzewa (na terenie szkoły ) , do takiej wielkiej rury za moim garażem i do okna .Oczywiście wszystko na izolatorach .
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2009, 21:06
Lokalizacja: Klęczany koło Nowego Sącza

Re: Może jakiś radioamator?

Postautor: rafał » wtorek, 17 lis 2009, 16:15

jimo pisze:A cymbalista może być?
W domu 1/2 na dachu λ i SS7000DX, no a w aucie stara dobra cobra 10.

Może być jak najbardziej mi to nie przeszkadza , zresztą od tego zaczynałem karierę na radiu co do starych radiotelefonów cb moje zdanie jest takie stare radia są o niebo lepsze niż te współczesne .Lepiej wykonane , bardziej (wandaloodporne) , np takie jak Twoje czy stara Onwa mk1 , mk2, mk3 , to były porządne radia do auta . Ja do dziś w Ładzie mam Onwę mk3 z 1997 roku , łapy wsadziłem do niej tylko aby doinstalować tzw dziury kanałowe i... tyle żadnych innych napraw .A w domu mam do dziś dragona ss497 taką stacjonarkę działa i czasem używam na 28 MHz ale tam już trzeba licencję krótkofalarską .
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .


Wróć do „Hobby Fanklubowiczów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości