Kuchenka - zapalanie

Tylko sprawdzone porady, które warto zaprezentować Fanklubowiczom
Awatar użytkownika
jarek /////+Nka
Posty: 56
Rejestracja: środa, 30 sty 2008, 16:30
Lokalizacja: kiedyś Wałbrzych...

Kuchenka - zapalanie

Postautor: jarek /////+Nka » piątek, 28 cze 2013, 00:44

Testowane 3 sezony. Działa niezawodnie. Koszt ok. 30zł. Czas montażu może z 20 min razem z robieniem filmu.

Obrazek
Jarek+Eliza+Piotruś+Julcia
ObrazekObrazekZDJĘCIA NASZEGO DOMKU.

Awatar użytkownika
jedrek101
Posty: 1986
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2008, 10:33
Kontaktowanie:

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: jedrek101 » piątek, 28 cze 2013, 06:56

Jarku , a gdzie i co trzeba kupić :)

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 301
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:28
Lokalizacja: Czerwieńsk pod Zieloną Górą

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: Bartekzg » piątek, 28 cze 2013, 09:11

OOO ja też tak chce!
Obrazek

Awatar użytkownika
jarek /////+Nka
Posty: 56
Rejestracja: środa, 30 sty 2008, 16:30
Lokalizacja: kiedyś Wałbrzych...

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: jarek /////+Nka » piątek, 28 cze 2013, 17:29

http://allegro.pl/taboret-gazowy-z-piez ... 94592.html" target="_blank" target="_blank
to jest element np. takiego palnika. trzy lata temu było tego pełno a aukcjach, jako części zamienne. Myślę,że ważny jest pomysł :idea: . Elektrody mogły by być z jakiejś kuchenki a sam iskrownik, wydaje się, że jeden też by wystarczył. Teraz próbował bym właśnie tylko jeden iskrownik na dwie elektrody bo ten czerwony przycisk(pałka) jest mało estetyczny. Dałem dwa bo iskra była słaba i gaz nie zapalał się za każdym razem.To też średnio pomogło. Pomogło podłączenie masy iskrownik-palnik :lol: .
Jarek+Eliza+Piotruś+Julcia
ObrazekObrazekZDJĘCIA NASZEGO DOMKU.

kubuś
Posty: 211
Rejestracja: niedziela, 9 kwie 2017, 21:10

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: kubuś » sobota, 10 cze 2017, 13:20

Witam.
Też mnie naszło - ciągle gubię gdzieś zapalniczkę. Robił ktoś takie przeróbki?
Nadmieniam, że nie chcę z generatora tylko coś z piezo zapalnikiem - iskrownikiem.
Znalazłem cos takiego ale czy sie nada?
http://mastertools.pl/galerie/z/zapalac ... _10463.jpg
N126a - sprzedana
Jest teraz N126N 8-) + Ford Transit 85T260

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Moderator
Moderator
Posty: 3742
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: CornBlumenBlau » środa, 14 cze 2017, 20:37

Po przeczytaniu Twojego posta kupiłem piezo zapalacz. Zamontowałem go po małej przeróbce podłączenia w oryginalnej kuchence N126n. Wcześniej już miałem zapalacz z tym, że nie piezo, ale elektryczny 12v wpięty w instalację przyczepy. Działało to pięknie aż zakupiłem termometr elektroniczny pokazujący temperaturę wewnątrz, na zewnatrz i godzinę. I tu zaczęly się te dwa urządzenia gryźć. Użycie elektrycznej zapalarki zakłócało pracę termometru i zegara. Nie pomogły filtry magnetyczne ani ekranowanie przewodów. Po "resecie" trzeba bylo ponownie ustawiać. Zatem pod istniejącą już instalację iskierników zamontowałem rzeczony piezo zapalacz z linku. Działa tak samo dobrze, ale już bez zakłóceń dla termometru. Polecam.
Mój remont

N126n
Golf Plus 1,9TDI
Touran 1,9TDI


Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2297
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 08:12
Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: stachu_gda » środa, 14 cze 2017, 22:58

A czy ktoś podpowie, skąd zaadaptować elektryczny zapalacz do Carvera SB1800? Chodzi mi o to żeby nie był to ręczny pstrykacz, a bateryjny lub 12v zapalacz który daje ciągle iskry, chyba automatyczna zapalarka Trumy tak robi. A no i oczywiście tak aby wystarczyło podpiąć pod kabelek od pstrykacza piezo i żeby śmigało bez demontażu i przeróbek pieca.

Dodatkowo najfajniej jakby nie kosztowało majątku ;)

Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 550
Rejestracja: środa, 11 cze 2014, 21:22
Lokalizacja: Sosnowiec Śląsk

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: fortis » środa, 14 cze 2017, 23:01

http://www.tme.eu/pl/details/w09-2a/gen ... wn/miflex/ mialem dzialalo i szybko przestalo moze mialem pecha albo za ktoryms razem podlaczylem na odwrot

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2297
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 08:12
Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: stachu_gda » środa, 14 cze 2017, 23:04

fortis pisze:http://www.tme.eu/pl/details/w09-2a/generatory-wn/miflex/ mialem dzialalo i szybko przestalo moze mialem pecha albo za ktoryms razem podlaczylem na odwrot


Napięcie generowane przez to ustrojstwo wystarczy do wytworzenia iskry na zapalarce przygotowanej na ręczne odpalanie?

Awatar użytkownika
steve
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 113
Rejestracja: piątek, 17 lip 2009, 05:46
Lokalizacja: Myszków

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: steve » czwartek, 15 cze 2017, 00:46

Powinno. Ja mam założone do lodówki w wersji na 12v a w kuchence na 1,5 v. Od dwóch lat działają bezproblemowo.W kuchence mam zamontowane elektrody od stacjonarnej z domu.
Ford focus mk2 + n126e

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Moderator
Moderator
Posty: 3742
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: CornBlumenBlau » czwartek, 15 cze 2017, 07:03

fortis pisze:http://www.tme.eu/pl/details/w09-2a/generatory-wn/miflex/ mialem dzialalo i szybko przestalo moze mialem pecha albo za ktoryms razem podlaczylem na odwrot
Niestety, ale omyłkowe zamienienie plusa z minusem eliminuje urządzonko z użycia.
Moje działało do końca.
Mój remont

N126n
Golf Plus 1,9TDI
Touran 1,9TDI


Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km

kubuś
Posty: 211
Rejestracja: niedziela, 9 kwie 2017, 21:10

Re: Kuchenka - zapalanie

Postautor: kubuś » niedziela, 16 lip 2017, 20:17

Kupiłem, zamontowałem. Jak na razie działa :)
Załączniki
IMG_20170711_205149.jpg
IMG_20170711_205156.jpg
IMG_20170711_205211.jpg
N126a - sprzedana
Jest teraz N126N 8-) + Ford Transit 85T260


Wróć do „Sprawdzone Porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości