Nie będę się zbytnio rozpisywał. Mam w domu dwie pilarki ręczne. Jedna pilarka firmy "no name" czytaj producenta raczej nieznanego wśród stolarzy i zawodowców a jej cena zakupu wynosiła 110 zł. Druga moja pilarka ręczna, to dokładnie zagłębiarka firmy makita z szyną prowadzącą i funkcją podcinaka ( z pełnym osprzętem około 2 tyś zł )
Jedną z najlepszych firm moim zdaniem jest firma Festool ale to już maszyna dla ludzi. którzy z tego żyją. Oczywiście są jeszcze lepsze firmy produkujące pilarki jak np Mafell ( cena kosmos )
Będąc kiedyś przypadkiem w sklepie, do którego wożę ostrzyć moje piły ( zdajesz stępioną a odbierasz zaostrzoną oczywiście płacąc za profesjonalną usługę ) trafiłem ku mojemu zdziwieniu na likwidację tego sklepu. Jednym słowem wszystko co było na sklepie za 50% ceny
Zakupy zrobiłem natychmiast odpowiednie i nakupiłem wszystkiego jak kobieta, wpadająca do lidla po firmowe torebki
Oczywiście nie byłem tam pierwszym klientem tego dnia i powiem szczerze, że niewiele się ostało z "drogocennych" eksponatów.
Kupiłem tarczę do pilarki w ilości dwóch sztuk , logo firmy wytłoczone na tarczy na nic konkretnego nie wskazywało i zakup tarcz był jak przysłowiowa randka w ciemno. Po kilku dniach od udanych zakupów postanowiłem dokładnie poprzyglądać się temu wszystkiemu z bliska i zrobiłem małe testy a dokładniej mówiąc załozyłem zakupioną piłę do mojej pilarki ( tej za 110 zł ) Wziąłem kawałek płyty hdf i cięcie, potem płutę wiórową laminowaną oraz sklejkę i powiem szczerze, że byłem w delikatnym szoku. Jakość krawędzi po wykonanych próbnych cięciach była na tyle dobra, że nie było do czego się doczepić. jednym słowem zakup tarcz to strzał w dziesiątkę!
Tu zdjęcia mojej piły tarczowej EGA premium cena około 30 zł
Tu jest opis z testów
http://portalnarzedzi.pl/artykul/test-p ... zowej-ega/Tu natomiast jest video test z cięcią tarczą EGA
http://portalnarzedzi.pl/wideo/wideotes ... m-draumet/Jak widać, dobre nie zawsze musi być drogie.
Na rodzaj uzyskanych krawędzi po cięciu odpowiada wiele rzeczy. Pilarka, tarcza, rodzaj drewna oraz sama operacja cięcia.
Ja ustawiam tarczę w pilarce w ten sposób, że wystaje tarczy tylko 1 cm ponad grubość ciętego elementu. Co to oznacza ?
Jeżeli płyta meblowa wiórowa ma gubość 18mm to piłę "wypuszczam" z pilarki na max wysokość 30 mm i nie więcej.
Kładę na stole podczas rozkroju płyt styropian gr 40 mm, kładę na tym styropianie płytę, następnie przykładam listwę i jak się to mówi dostawiam obok listwy pilarkę i rozpoczynam cięcie. Co mi to daje ? Nie tnę stołu, tarcza zagłębia się w styropian pod płytą, materiał nie ślizga mi się na wszystkie strony, jest wszystko stabilne i po rozkroju nic mi nie spada na podłogę, czy nawet nie muszę przytrzymywać drugą ręką odpadającego kawałka płyty po odcięciu. Pilarkę podczas cięcia prowadzimy jednostajnym ruchem do przodu, nigdy nie odjeżdżamy nią w tył ( bo odbije ) Droga podczas wykonywania cięcia jest tylko w jednym kierunku
Nie róbmy nic na szybko, stół do cięcia, bądź miejsce do cięcia musi być stabilne, materiał dobrze umocowany do podłoża oraz listwa ( prowadnica) musi być dobrze zamocowana, by podczas cięcia nie zmieniła swojego położenia. Każdy nawet najmniejszy niekontrolowany ruch ma wpływ na jakość krawędzi. Jeszcze jedna ważna rzecz. Pilarka musi zostać po przecięciu na tym większym elemencie płyty a nie na tym co odpada. Pamiętać należy o bezpieczeństwie, bo pilarka potrafi odbić i polecieć do tyłu ! Bywa tak, przy stępionej tarczy, najechaniu na sęki lub przy przechodzeniu tarczy przez materiał i napotkaniu na coś, co jest pod spodem ciętych elementów. Bywa tak również jak trzymamy pilarkę niepewnie i nie dociskamy jej równo do podłoża. Pilarki nie pchamy tylko do przodu, lecz również dociskamy niewielką siłą do ciętego elementu. Przed samym cięciem przeprowadzić kilka prób. Obcinając np drzwi pokojowe, wejściowe itp należy pamiętać, że często ich szkieletowa budowa kryje pod okleiną niespodzianki w postaci stalowych sztyftów. Napotkanie takiego spinacza w drzwiach to miła niespodzianka dla sprzętu i tego. który ten sprzęt obsługuje.