podłączenie trumavent 12v

czyli elektryka, hydraulika i gaz ...
Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 531
Rejestracja: środa, 11 cze 2014, 21:22
Lokalizacja: Sosnowiec Śląsk

podłączenie trumavent 12v

Postautor: fortis » piątek, 23 gru 2016, 20:15

mam gorącą prośbę do posiadaczy trumavent 12v, temat założyłem na forum caravaning bo myślałem, że w tak szerokim gronie szybko znajdzię się odpowiedz, a jednak nie :D , może ktoś z was ma jeszcze nie zamontowany, kwestia odkecenia 2 śrub obudowy i cyknięcia fotki, u mnie ktoś coś pokombinował góra jest opisana ale dół nie.Wentylator sprawdzany na krótko jest ok.
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia2/G ... 944/1#zdj3

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1988
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 09:12
Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: stachu_gda » piątek, 23 gru 2016, 20:42

fortis pisze:mam gorącą prośbę do posiadaczy trumavent 12v, temat założyłem na forum caravaning bo myślałem, że w tak szerokim gronie szybko znajdzię się odpowiedz, a jednak nie :D , może ktoś z was ma jeszcze nie zamontowany, kwestia odkecenia 2 śrub obudowy i cyknięcia fotki, u mnie ktoś coś pokombinował góra jest opisana ale dół nie.Wentylator sprawdzany na krótko jest ok.
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia2/G ... 944/1#zdj3


Hejka, w czym dokładnie problem? Ja mam zamontowany, ale bez obudowy bo pęknięta, więc mogę postarać się zrobić fotosa od d*py strony, czyli z szafy.

Awatar użytkownika
reflexes
Moderator
Moderator
Posty: 5530
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 10:16
Lokalizacja: Quedin / Insula Sanctae Mariae / Marienwerder / Kwidzyn (pomorskie)

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: reflexes » piątek, 23 gru 2016, 20:43

Chciałem iść do mojej odkręcić ale nie mam światła, a sama buda tak schowana na zimę, że ciężko się dostać.
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=5128 może tu coś wypatrzysz.
Kia Sportage II 2.0 CRDi + Chateau Cantara 908 wcześniej Niewiadów N126N
2017 - 51 nocy, 6215km
2016 - 42 noce, 3840 km

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1988
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 09:12
Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: stachu_gda » piątek, 23 gru 2016, 21:02

Dobra ja załączam 2 fotki jak to u mnie wygląda i działa (tzn. działa wentylator i regulacja obrotów, ale bez trybu auto bo kupowałem osobno grzejnik, mam Carvera i w ogóle wszystko manualnie). Mam nadzieję, że mogłem jakoś pomóc.
Załączniki
vent2.jpg
vent1.jpg

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 654
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 18:32
Lokalizacja: Rybnik

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: tantalos » piątek, 23 gru 2016, 22:14

U mnie to wygląda tak:
Załączniki
20161223_210521.jpg
20161223_210600.jpg
20161223_210629.jpg
N126n

Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 531
Rejestracja: środa, 11 cze 2014, 21:22
Lokalizacja: Sosnowiec Śląsk

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: fortis » sobota, 24 gru 2016, 12:47

dzięki wielkie, działa :) nie zauważyłem jednak zmiany obrotów , może potencjometr padł, tak samo tryb auto jak i manual wieje tak samo.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Moderator
Moderator
Posty: 3346
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 17:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: CornBlumenBlau » sobota, 24 gru 2016, 14:42

A sprawdzałeś na odpalonym piecu, czy na "sucho"?
Na manualu dmucha w prosty sposób, na 1 minimum, na 10 maksimum.
Na automacie w zależności od temperatury pobieranego powietrza z pieca (w obudowie dmuchawy jest czujnik temperatury), więc najlepiej się to sprawdza jak kapilara sprawnie reguluje temperaturę. Reasumując jak piec chłodny to dmucha na minimum, jak temperatura wzrasta to mocniej. Myk polega na tym, że maksymane obroty jednak w trybie automatycznym nie przekraczają aktualnej wartości ustawionej na pokrętle.
Mój remont

N126n
Audi A6 1,9TDI
Golf Plus 1,9TDI


Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km

Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 531
Rejestracja: środa, 11 cze 2014, 21:22
Lokalizacja: Sosnowiec Śląsk

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: fortis » sobota, 24 gru 2016, 15:07

ale na manualu kręcenie pokrętłem nie zmienia prędkości dmuchawy, a przynajmniej tego nie widać.

Awatar użytkownika
reflexes
Moderator
Moderator
Posty: 5530
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 10:16
Lokalizacja: Quedin / Insula Sanctae Mariae / Marienwerder / Kwidzyn (pomorskie)

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: reflexes » sobota, 24 gru 2016, 15:09

Tzn. że coś jest źle podłączone, bo to trudno przegapić. Na 1 ledwo co słychać i czuć podmuch, a na 10 dmucha całkiem solidnie na najdalszym wylocie.
Kia Sportage II 2.0 CRDi + Chateau Cantara 908 wcześniej Niewiadów N126N
2017 - 51 nocy, 6215km
2016 - 42 noce, 3840 km

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Moderator
Moderator
Posty: 3346
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 17:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: CornBlumenBlau » niedziela, 25 gru 2016, 00:09

Tak naprawdę możliwości są trzy, najbardziej prawdopodobne że masz źle podłączone, albo padł potencjometr, albo kupiłeś trumaventa ze sterownikiem innego modelu na sztukę (niby na oko są takie same, ale różnią się ilością kabli, są wersje z czujnikiem temperatury i bez).
Mój remont

N126n
Audi A6 1,9TDI
Golf Plus 1,9TDI


Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1988
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 09:12
Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: stachu_gda » niedziela, 25 gru 2016, 00:27

fortis pisze:dzięki wielkie, działa :) nie zauważyłem jednak zmiany obrotów , może potencjometr padł, tak samo tryb auto jak i manual wieje tak samo.


To musiał paść, bo różnica w obrotach min-max tak jak Reflexes napisał jest duża (a tym samym zużycie energii).

Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 531
Rejestracja: środa, 11 cze 2014, 21:22
Lokalizacja: Sosnowiec Śląsk

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: fortis » niedziela, 25 gru 2016, 13:17

przemierzyłem potencjometr wygląda ok, podłączyłem i wszystko gra, ciekawe co się stało, faktycznie jest znaczna różnica.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 654
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 18:32
Lokalizacja: Rybnik

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: tantalos » czwartek, 5 sty 2017, 22:17

Ja miałem to samo co ty - dmuchało cały czas tak samo.Wstyd się przyznać ale pomyliłem minus z plusem.Teraz działa dobrze :)
N126n

Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 531
Rejestracja: środa, 11 cze 2014, 21:22
Lokalizacja: Sosnowiec Śląsk

Re: podłączenie trumavent 12v

Postautor: fortis » czwartek, 5 sty 2017, 22:28

To moze omylkowo też tak zrobilem


Wróć do „Instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości