Witam, po kilku latach poszukiwań udało mi się kupić przyczepkę. Padło na N126NT z 2006 roku w stanie prawie fabrycznym:) Poprzedni właściciel dość amatorsko zainstalował solar, dużo by tu pisać ale szczęście że przyczepa nie spłonęła... Jako że sam jestem amatorem to bardzo proszę o pomoc w podpięciu tego ustrojstwa:) 12V potrzebne pod ledowe oświetlenie i pompkę do wody ( trzy baterie z mikrowłącznikami ) Pewnie nigdy tego nie użyję bo nocuje raczej na kempingach ale jak już mam to może warto zostawić.
Zdemontowałem tą instalację i chcę to podpiąć tak jak powinno być.
W przyczepie jest instalacja 230V i 12V poprzez fabryczny zasilacz. Z tego była wyprowadzona wiązka pomocnicza 12S którą poprzedni właściciel usunął.
Instalacja solarna oparta jest na kontrolerze PHOCOS CA06-2.2 5A i tu pytanie czy kabel po 12S mogę podpiąć pod wyjście na odbiorniki z kontrolera? Czy pojawienie się napięcia z innego źródła (zasilacz 230/12) po stronie odbiorników nie uszkodzi kontrolera i /lub akumulatora (żelowy HZY EV 12V- 33Ah) ? Albo w drugą strone, napięcie z kontrolera nie uszkodzi zasilacza? W instrukcji przyczepy jest informacja aby podczas podłączenia przyczepy do 230V zawsze odpinać 12S od auta. Czy sprawę załatwi wyłącznik na + z kontrolera?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Oryginalna instalacja 12V w n126NT a panel słoneczny.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Re: Oryginalna instalacja 12V w n126NT a panel słoneczny.
Możesz spokojnie podłączyć to do 12S. Zrób to zgodnie z tym opisem viewtopic.php?f=39&t=6802 w twoim przypadku + z akumulatora oznacza + z kontrolera. Minusy łączysz wszystkie razem.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Zasilacz jest w innej części przyczepy i jest wpięty w instalacje 12V, nie bardzo mam jak z niego wyprowadzić kable zasilające (chce jak najbardziej zostawić rozwiązania fabryczne), ja mam dostęp tylko do 12S (biały i czerwony kabel). Po podpięciu przyczepy pod 230V, zasilacz podaje 12V w instalacje wiec na 12S też mam napięcie.
Nie bardzo wiem jak podpiąć ten przekaźnik w mojej sytuacji
30 - plus przyczepy (odbiorniki) - (czerwony z 12S)
87 - plus z zasilacza - (też czerwony z 12S)
87a - plus z akumulatora - (plus z kontrolera)
85 - plus z zasilacza (zasilanie cewki przekaźnika) - (też czerwony z 12S)
86 - minus - (z 12S)
Wydaje mi się że w tym przypadku jeśli plus z kontrolera zrobi napięcie to automatycznie będzie też po stronie zasilacza i będzie sie przepinał na zasilacz i tak się zapętli.. Dobrze kombinuje?
Nie będzie prościej dać przełącznik na plusie z kontrolera i tym symulować "odpięcie 12S od auta" ?
Tak jak pisałem będę z tego sporadycznie korzystać więc kliknięcie przełącznika nie będzie problemem.
Chyba że jest możliwość podłączenia tego bezpośrednio jeśli kontroler nie "puści" napięcia w drugą stronę żeby nie ładowało akumulatora?
Tutaj schemat instalacji którą mam i szkic jak bym chciał to podłączyć:

Nie bardzo wiem jak podpiąć ten przekaźnik w mojej sytuacji
30 - plus przyczepy (odbiorniki) - (czerwony z 12S)
87 - plus z zasilacza - (też czerwony z 12S)
87a - plus z akumulatora - (plus z kontrolera)
85 - plus z zasilacza (zasilanie cewki przekaźnika) - (też czerwony z 12S)
86 - minus - (z 12S)
Wydaje mi się że w tym przypadku jeśli plus z kontrolera zrobi napięcie to automatycznie będzie też po stronie zasilacza i będzie sie przepinał na zasilacz i tak się zapętli.. Dobrze kombinuje?
Nie będzie prościej dać przełącznik na plusie z kontrolera i tym symulować "odpięcie 12S od auta" ?
Tak jak pisałem będę z tego sporadycznie korzystać więc kliknięcie przełącznika nie będzie problemem.
Chyba że jest możliwość podłączenia tego bezpośrednio jeśli kontroler nie "puści" napięcia w drugą stronę żeby nie ładowało akumulatora?
Tutaj schemat instalacji którą mam i szkic jak bym chciał to podłączyć:

- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Nie możesz tak połączyć bo tu właśnie chodzi o rozdzielenie plusa z zasilacza i plusa z solara. Oczywiście możesz to zrobić ręcznym przełącznikiem, ale to partyzantka i w końcu ktoś się pomyli. Automat to automat, zawsze działa tak samo. Wieczorem jak będę przed kompem to postaram się to opisać bardziej pod twoją przyczepę.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Super, będę Ci bardzo wdzięczny.
Przyczepa jest w oryginale i wygląda jakby tydzień temu wyjechała z fabryki przez co zależy mi na bezinwazyjnej instalacji.
Przyznam się że podłączyłem to próbnie na kilka godzin w taki sposób że miał zasilanie z zasilacza i z aku. Sprawdzałem co chwilę czy się nie grzeje i było ok, ale rozumiem że takie długotrwałe działanie zniszczy akumulator lub wręcz spali przyczepkę, a tego nie chce...
Przyczepa jest w oryginale i wygląda jakby tydzień temu wyjechała z fabryki przez co zależy mi na bezinwazyjnej instalacji.
Przyznam się że podłączyłem to próbnie na kilka godzin w taki sposób że miał zasilanie z zasilacza i z aku. Sprawdzałem co chwilę czy się nie grzeje i było ok, ale rozumiem że takie długotrwałe działanie zniszczy akumulator lub wręcz spali przyczepkę, a tego nie chce...