akumulator czy prąd 220v
Re: akumulator czy prąd 220v
cześć , ja mam zwykłe aku 55Ah , w samochodzie miał czasami problemy a tu smiga aż miło(radio i oświetlenie) ale to tylko w miejscach gdzie brak prądu.Instalacja 220 i 12 to podstawa, moja przyczepa fabrycznie miała tylko 12V. A co do ładowania aku żelowego, to w lidlu były swego czasu super prostowniki procesorowe które spokojnie ładują takie akumulatory bez najmniejszego problemu. Ja kupiłem sobie dwa
bo jeden mam zamiar na stałe zamontować w przyczepie 
n126a 76`+ peugeot 605 2.0
Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.
- rafał
- Fanklubowicz

cemik pisze:Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.
UPS jest urządzeniem które nadaje się do tego .Jego wadą jest jego waga (zależy od wielkości).
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .
BIGL pisze:Miałem okazję przez weekend uzywać akumulatora od mojej Jawy (12v) - mimo tego że to był stary aku i w dodatku ładowany 3 miesiące wcześniej , to znakomicie dawał radę (tylko oświetlenie). Myślę że do światła i pompki na weekendowe wypady w zupełności wystarczy. Jak będę miał okazję to przetestuję nowy i naładowany - zobaczymy jakie będą wyniki. Aku taki zwykły http://allegro.pl/item1027678658_akumul ... v_5ah.html
przez jeden weekend też używałem malutkiego aku chyba 10Ah i do pompek (wody i WC) wystarczył w zupełności
oświetlenie miałem z latarki, która też cały weekend przeżyła, więc pewnie i aku dałby radę obsłużyć
awaryjnie miałem drugi, ale okazał się zbędny
rafał pisze:cemik pisze:Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.
UPS jest urządzeniem które nadaje się do tego .Jego wadą jest jego waga (zależy od wielkości).
no tak, ale wagę robi aku
mam 10Ah o którym pisałem i waży on troszkę
UPS dobre rozwiązanie, ale jednak aku tam siedzi przeważnie malutki
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Myślę że każdy ma swoje zdanie sam na krótkie wypady na dziko stosuję aku 88ah i stwierdzam że spokojnie starczy do oświetlenia tv+antena
kaczorek