Mokre boki niewiadówki , skraplająca się woda
Mokre boki niewiadówki , skraplająca się woda
Witam podczas deszczu albo większej rosy na bokach niewiadówki skrapla się woda i wiecznie mam mokrą podłogę i ściany u dołu w czym może być problem i jak się tego pozbyć , gdzie cieknie ? pozdrawiam

- 
				naal
Re: Mokre boki niewiadówki , skraplająca się woda
U siebie zauważyłem, że skrapla się przy uszczelce okna bocznego. Niby jest szczelna i nie ma dziur, ale jednak. W ruch chyba pójdzie silikon.

w tamtym miejscu nie ma żadnych pajączków ładna gładka powierzchnia ale jednak mocno się skrapla i nie wiem jak sobie z tym poradzić ..  najśmieszniejsze jest to że wieczorami przy dużej wilgotności powietrza cała skorupa jest sucha tylko tamte miejsca są strasznie mokre
 najśmieszniejsze jest to że wieczorami przy dużej wilgotności powietrza cała skorupa jest sucha tylko tamte miejsca są strasznie mokre

najśmieszniejsze jest to że wieczorami przy dużej wilgotności powietrza cała skorupa jest sucha tylko tamte miejsca są strasznie mokre
 najśmieszniejsze jest to że wieczorami przy dużej wilgotności powietrza cała skorupa jest sucha tylko tamte miejsca są strasznie mokre- 
				naal
U mnie też nie ma żadnych pajączków, ale uszczelka jest stara i już trochę stwardniała. Ja bym sprawdził uszczelki, jeśli jak sądzę, laminat dziur nie ma.

wiesz to dość paradoksalne żeby miejsca przy uszczelkach z obu stron były idealnie suche a miejsca koło nadkoli w lini prostej pierońsko zawilgocone

U mnie też "ciekło" i wydawało mi się że to skropliny ale po dokładniejszej obserwacji wyszło na to że woda wciekała z zewnątrz. 
Podkleiłem od środka ręcznik papierowy do uszczelki okna i wykładziny pod oknem. Okazało się że ta część na uszczelce była rano sucha a mokra ta która była pod uszczelką. Okazało się że klin szyby bocznej nie dochodzi do siebie na górze okna i tam woda wciekała i dostawała się na dół okna miedzy szybą a uszczelką. Jak docisnąłem uszczelkę na zewnątrz do okna okazało się że wypływa z pod niej woda.
Jako że na razie nie mam kasy na nowe uszczelki i kliny w ruch poszedł silikon przeźroczysty i po sprawie...na razie.

Podkleiłem od środka ręcznik papierowy do uszczelki okna i wykładziny pod oknem. Okazało się że ta część na uszczelce była rano sucha a mokra ta która była pod uszczelką. Okazało się że klin szyby bocznej nie dochodzi do siebie na górze okna i tam woda wciekała i dostawała się na dół okna miedzy szybą a uszczelką. Jak docisnąłem uszczelkę na zewnątrz do okna okazało się że wypływa z pod niej woda.
Jako że na razie nie mam kasy na nowe uszczelki i kliny w ruch poszedł silikon przeźroczysty i po sprawie...na razie.
@vvarrior myślisz ,że ja mam ten sam problem ? najśmieszniejsze że nie widać spływu wody i wygląda jak by tylko tam rosa sie zbierała . Głupie porównanie jak biwakowałem pod namiotem rosa siadała na całą jego powierzchnie a tu cała przyczepa sucha a 20 centymetrowe pasy  po obu długościach boków przyczepy zawilgocone jak jasna cholera i to niestety przebija .. konsekwencją po pewnym czasie będzie gnicie podłogi tak jak to wyglądało przed remontem - podłoga wiór rama łóżka czarna . Teraz po remoncie materac mam na ziemi zrezygnowałem z jakichkolwiek mebli i materac siąknie wode bo dotyka bocznych ścian  

Wg.mnie na 100% ciekną boczne okna,mam samo,a jako,że nie mam teraz tapicerki to widzę to dokładnie i widać też z zewnątrz,że uszczelki nie dolegaja dokładnie do okna.Zastanawiam się nad kupnem nowych uszczelek 16 zł /mb ,to jeszcze nie taka tragedia,a przynajmniej przy porządnym założeniu nie zaleje nowej tapicerki  .Tylko problem jak z klinami do tych uszczelek? Można kupić bez problemu? Bo stare kliny nie wiem czy uda się wyjąc bez uszkodzenia.

- robert
- Administrator 
Klekot pisze:Wg.mnie na 100% ciekną boczne okna,mam samo,a jako,że nie mam teraz tapicerki to widzę to dokładnie i widać też z zewnątrz,że uszczelki nie dolegaja dokładnie do okna.Zastanawiam się nad kupnem nowych uszczelek 16 zł /mb ,to jeszcze nie taka tragedia,a przynajmniej przy porządnym założeniu nie zaleje nowej tapicerki .Tylko problem jak z klinami do tych uszczelek? Można kupić bez problemu? Bo stare kliny nie wiem czy uda się wyjąc bez uszkodzenia.
Moim skromnym zdaniem jeśli planujesz wyjęcie okien to koniecznie zmień uszczelki i kliny!
Przy okazji sprawdź stan ram! U mnie spróchniały na amen i częściowo wpadły do środka.
Koszt do przeżycia a będziesz miał spokój na kolejne >10 lat.
Chłopaki tylko nie rozumiem czemu okna są wiecznie suche ? Ale za wasza porada
Skleje uszczelki na około tylko jakim sylikonem i czy wystarczy tylko na zewnatrz

Skleje uszczelki na około tylko jakim sylikonem i czy wystarczy tylko na zewnatrz
Roblat,ale jak na razie planuje tylko wyjęcie bocznych okien,przednie i tylne zostawiam,bo z tego co patrzyłem wszystko tam raczej jest ok.Kinderbał wystarczy,ale najpierw popodważaj czymś uszczelkę z zewnątrz i wyczyść ile się da w środku,zostaw podparta na chwilę do przeschnięcia i staraj się nałożyć silikonu właśnie pod uszczelkę.

Wielkie dzięki zabieram się właśnie do pracy !

- 
				naal
Jako budowlaniec polecam silikon MAPEI bezbarwny.

Dobra obkleiłem sylikonem sanitarnym wieczorem jak rosa siądzie powiem czy zadziałało mam nadzieje jeżeli nie zadziała jestem w dupie  i nie wiem co dalej robić ..
 i nie wiem co dalej robić ..  (
(
Czy dodatkowo pochłaniacz wilgoci na to również coś poradzi ? Jaki proponujecie ?

i nie wiem co dalej robić ..
 i nie wiem co dalej robić ..  (
(Czy dodatkowo pochłaniacz wilgoci na to również coś poradzi ? Jaki proponujecie ?
- 
				naal
Nie zaszkodzi. Musisz pozbyć się nawet z powietrza tej wilgoci, która już się tam dostała. Domyślam się, że masz przyczepę pozamykaną, a więc nie ma jak to odparować, z resztą przy takiej pogodzie i tak byłoby to trudne.
Zatem działaj.

Zatem działaj.