Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Wyroby domowe.
Więc i ja dodam kilka fotek.
Pigwówka, wino z róży, pestkówka, nalewki z pigwowca i pigwy, sok z pigwowca pasteryzowany w woreczkach oraz mixy nalewkowe z szafranu, cynamonu, wanilii, kardamonu
To taki mały zestawik z soboty...
Pigwówka, wino z róży, pestkówka, nalewki z pigwowca i pigwy, sok z pigwowca pasteryzowany w woreczkach oraz mixy nalewkowe z szafranu, cynamonu, wanilii, kardamonu
To taki mały zestawik z soboty...
- Załączniki
-
- IMG_7894.JPG (40.19 KiB) Przejrzano 6374 razy
-
- IMG_7896.JPG (51.43 KiB) Przejrzano 6374 razy
-
- IMG_7898.JPG (62.27 KiB) Przejrzano 6374 razy
-
- IMG_7900.JPG (38.21 KiB) Przejrzano 6374 razy
-
- IMG_7901.JPG (57.19 KiB) Przejrzano 6374 razy
N126 1978r.
N126 1980r.
59 nocy / 12600km. 2018r.
51 nocy / 6900km. 2019r.
75 nocy / 60km. 2020r.
N126 1980r.
59 nocy / 12600km. 2018r.
51 nocy / 6900km. 2019r.
75 nocy / 60km. 2020r.
Re: Wyroby domowe.
Ohoho kolego widzę,że działa kolega w branży trunkowej
2021 rok 640 km i 7 nocek
2022 rok 4890 km i 35 nocek
2023 rok 3450 km i 38 nocek
2024 rok 1150 km i 7 nocek
2022 rok 4890 km i 35 nocek
2023 rok 3450 km i 38 nocek
2024 rok 1150 km i 7 nocek
Re: Wyroby domowe.
I to hurtowej Poszalałeś Artur.
Re: Wyroby domowe.
Wcześniej zrobiłem 150 litrów wina z czarnej porzeczki i malin.
Jeszcze w tym roku czas na nalewki z czarnej porzeczki, białej, oraz miody pitne.
Mam jeszcze chęć na pigwówkę, ale brak już miejsca w garażu:) mam jeszcze towaru na 80 litrów nalewki:)
Na oblanie budy napewno będzie co wypić...
Jeszcze w tym roku czas na nalewki z czarnej porzeczki, białej, oraz miody pitne.
Mam jeszcze chęć na pigwówkę, ale brak już miejsca w garażu:) mam jeszcze towaru na 80 litrów nalewki:)
Na oblanie budy napewno będzie co wypić...
N126 1978r.
N126 1980r.
59 nocy / 12600km. 2018r.
51 nocy / 6900km. 2019r.
75 nocy / 60km. 2020r.
N126 1980r.
59 nocy / 12600km. 2018r.
51 nocy / 6900km. 2019r.
75 nocy / 60km. 2020r.
Re: Wyroby domowe.
Jeden z ostatnich wyjazdów z przyczepą i wizyta w Browarze Tleń zainspirowały mnie do kolejnej produkcji. Piłem tam właśnie przepyszne piwo z gatunku pszenicznych odmiana amerykańska. Mam świadomość, że ten pszeniczniak z brewkita nie będzie się do tamtego umywał ale spróbuję. Tym razem pełny zestaw czyli piwo słodzimy ekstraktem niechmielonym. Wersja sporo droższa niż cukier czy glukoza ale mam nadzieje, że będzie tego warte.
Nastawiam wodę, sterylizuję sprzęt i na sylwestra będzie jak znalazł.
Nastawiam wodę, sterylizuję sprzęt i na sylwestra będzie jak znalazł.
Re: Wyroby domowe.
Już nie mogę się doczekać
Tamto piwko które miałeś w Ciechocinku miało specyficzny posmak ale mi smakowało, to pewnie też będzie OK.
Tamto piwko które miałeś w Ciechocinku miało specyficzny posmak ale mi smakowało, to pewnie też będzie OK.
Re: Wyroby domowe.
Habemus wyndzok!
Dzisiaj dokończyłem dzieło (tzn prawie bo została obudowa tunelu paleniska) i pierwszy raz uruchomiłem wędzarnię, żeby ją wygrzać i osuszyć przed sobotnim debiutem.
Pięknie idzie! Ciąg powietrza, komin, wielkość komory... Wszystko jak być powinno.
Brawo Ja!
Dzisiaj dokończyłem dzieło (tzn prawie bo została obudowa tunelu paleniska) i pierwszy raz uruchomiłem wędzarnię, żeby ją wygrzać i osuszyć przed sobotnim debiutem.
Pięknie idzie! Ciąg powietrza, komin, wielkość komory... Wszystko jak być powinno.
Brawo Ja!
Re: Wyroby domowe.
Piekna. Brawo Ty.
Ja obmyślam projekt i zbieram graty do małej wędzarni automatycznej na 230V. Taką lochę mam na ogródku (zdecydowanie brzydszą, ale działającą) i jakoś mi się nie chce w niej wędzić. Żeby było warto to odpalić to trzeba minimum z 10-15 kg wsadu, a chcę zrobić miniaturkę w której zrobie na przyklad 2-3 szyneczki albo kilka rybek czy kurczaczka i najważniejsze, że nie będę musiał tego pilnować tylko ustawię temperaturę, czas i wyciągnę gotowy produkt. Dlaczego tak, ano dlatego, że nie lubię rozmrażanych, a poza tym z reguły nie mam miejsca w zamrażarce, bo moja małżonka zawsze jest gotowa do przeżycia miesiąca bez dostępu do zaopatrzenia i zawsze mamy żelazny zapas wszystkiego w tym również mięcha w zamrażarce. Tak mógłbym kupić i wstawić większą ale wtedy będziemy mieli zapas na rok [emoji2]
Ja obmyślam projekt i zbieram graty do małej wędzarni automatycznej na 230V. Taką lochę mam na ogródku (zdecydowanie brzydszą, ale działającą) i jakoś mi się nie chce w niej wędzić. Żeby było warto to odpalić to trzeba minimum z 10-15 kg wsadu, a chcę zrobić miniaturkę w której zrobie na przyklad 2-3 szyneczki albo kilka rybek czy kurczaczka i najważniejsze, że nie będę musiał tego pilnować tylko ustawię temperaturę, czas i wyciągnę gotowy produkt. Dlaczego tak, ano dlatego, że nie lubię rozmrażanych, a poza tym z reguły nie mam miejsca w zamrażarce, bo moja małżonka zawsze jest gotowa do przeżycia miesiąca bez dostępu do zaopatrzenia i zawsze mamy żelazny zapas wszystkiego w tym również mięcha w zamrażarce. Tak mógłbym kupić i wstawić większą ale wtedy będziemy mieli zapas na rok [emoji2]
Re: Wyroby domowe.
Murano pisze:Habemus wyndzok!
Ave Martinus!
Fajnie, że robota już prawie skończona. Mówisz, że w sobotę działacie no to życzę udanego zadymiania! Po debiucie pokaż jak wyszło.
U mnie podobnie, pojawił się wyndzok Co prawda nie tak okazały, wręcz raczej prostacki ale działa.
W weekend miał być kociołek ale zamiast tego padło na pierwsze palenie w wędzarni. Chciałem tylko przepalić skrzynię ale pomyślałem, że szkoda drewna na puste przebiegi i kupiłem kilka rybek. Mój debiut w wędzeniu ryb i jeśli wierzyć domownikom, udany.
A wędzarnia no to cóż, prosta konstrukcja. Bez murowania i postawiona na szybko. Lubię paleniska bardziej bezpośrednie, bez kanału dymnego więc takie powstało.
Na kostce brukowej leży blacha docięta na wymiar obrysu wędzarni, żeby nie osmolić kostki i i było łatwiej wygarniać popiół. Na niej poustawiane są bloczki fundamentowe tworzące palenisko. Stoją luzem, minimalne nieszczelności nie mają znaczenia. Całość jest bardzo stabilna. Od frontu jest szeroki dostęp ale bez drzwiczek, można przymknąć kawałkiem blachy. Na bloczkach paleniska leży kolejna blacha, tak jakby strop oddzielający palenisko od komory. Na środku wycięty jest otwór a jakieś 10 cm nad nim założony jest deflektor z blachy o powierzchni trochę większej niż dziura pod nim. Powoduje on równomierne rozprowadzenie dymu.
Prostokątna skrzynka zbita jest z sosnowych desek podłogowych grubości około 2,5 cm, montaż na pióro i wpust. Przy tej grubości nie trzeba dodatkowo ocieplać skrzyni żeby wędzić w zimie. Impregnacja oczywiście tylko z zewnątrz. W środku kije wzdłuż krótszego boku. Na wierzchu jako przykrycie leży naturalna tkanina jutowa, jedna albo dwie warstwy w zależności od potrzeby. Jest to swoista membrana regulująca przepływ dymu, sprawdza się doskonale. Do tego termometr z długą sondą mniej więcej pośrodku skrzyni i można wędzić.
Na pierwszy rzut poszły dwa pstrągi, dorsz i kawałek halibuta. Rybki wyszły tak:
Na początek mały wsad bo i ryzyko mniejsze. Przecie trza wprzódy wypróbować jak nowa wędzarnia reaguje, jak z temperaturą, jak ją opalać, itd.
Jest dobrze, zachowuje się tak jak przewidywałem, jestem zadowolony. Na dniach wsad z prawdziwego zdarzenia czyli kiełbacha i mięsiwo
reflexes pisze:Taką lochę mam na ogródku (zdecydowanie brzydszą, ale działającą) i jakoś mi się nie chce w niej wędzić.
Kurczę a dla mnie to jest wielka przyjemność. Jeszcze jak wpadnie kumpel z małym co-nieco..
Czuj dym!
Re: Wyroby domowe.
Rafalski ja do tej pory produkowałem wędliny w beczce wkopanej na polu. Tunel zrobiony szpadlem w ziemi, poukładane luzem cegły przykryte blachą i przysypane ziemią. Na wierzchu jutowy worek do regulacji przepływu powietrza tak jak mówisz.
Wędzarnia to tylko prosty system wykorzystania temperatury i dymu.
Zwykła beczka czy drewniana skrzynka wystarczy. Do tego kawałek rury i palenisko.
Ważne jest to, co z tego wyjdzie oraz celebrowanie samego procesu. A jak już ktoś chce ci pomóc i ma coś dobrego....
Moja powstała na lata, wykorzystałem fakt, że mam teściów na wsi, za domem gdzie stoi wędzarnia jest lasek a dalej prywatna plantacja świerka (akurat teraz jest sezon). Cała ta otoczka robi fajny klimat przed świętami.
Lubię To!
Wędzarnia to tylko prosty system wykorzystania temperatury i dymu.
Zwykła beczka czy drewniana skrzynka wystarczy. Do tego kawałek rury i palenisko.
Ważne jest to, co z tego wyjdzie oraz celebrowanie samego procesu. A jak już ktoś chce ci pomóc i ma coś dobrego....
Moja powstała na lata, wykorzystałem fakt, że mam teściów na wsi, za domem gdzie stoi wędzarnia jest lasek a dalej prywatna plantacja świerka (akurat teraz jest sezon). Cała ta otoczka robi fajny klimat przed świętami.
Lubię To!
Re: Wyroby domowe.
Murano pisze:Zwykła beczka czy drewniana skrzynka wystarczy.
Pewnie, że tak. W beczce można bardzo dobrze wędzić.
Murano pisze:Ważne jest to, co z tego wyjdzie oraz celebrowanie samego procesu.
Murano pisze:Cała ta otoczka robi fajny klimat przed świętami.
Podpisuję się pod tym rękami i nogami
Re: Wyroby domowe.
No dobra. Nacie rację, może mi się już po prostu znudziło. To chyba jak z wszystkim, na początku jest entuzjazm, który z czasem słabnie. Beczka to był jedną z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem gdy dorobiłem się własnego ogródka jakieś 12 lat temu, później murowaną, a teraz czas na automat. To tak jak z tym grillem gazowym. Człowiek sobie życie ułatwia. Niestety u mnie jest tak, że mało jest amatorów na wędzonki. Młody niejadek, Anka nie bardzo może ze względów zdrowotnych i ostatecznie jem to sam. Ja miałem wędzenie w listopadzie, bo była taka potrzeba. Teraz wyjeżdżamy na święta to odpuściłem ale wpadłem na pomysł, że jak zrobię ten mój automat to będzie to można zabrać na jakiś zlot, bo on ze względu na permanentny brak miejsca ma być składany
Re: Wyroby domowe.
reflexes pisze:jak zrobię ten mój automat to będzie to można zabrać na jakiś zlot, bo on ze względu na permanentny brak miejsca ma być składany
I to może być strzał w dziesiątkę
Re: Wyroby domowe.
RAFALSKI pisze:reflexes pisze:jak zrobię ten mój automat to będzie to można zabrać na jakiś zlot, bo on ze względu na permanentny brak miejsca ma być składany
I to może być strzał w dziesiątkę
Po nowym roku się zabieram za robotę.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości