Ja robię zalewę i trzymam w niej min. 10dni obracając co drugi dzień, a najlepiej 14-15dni. Wtedy mięso przechodzi, kruszeje i smak jest super.
Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
- TomekN126N
- Fanklubowicz

- Posty: 3859
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Wyroby domowe.
Zgadzam się z Tobą, fakt nie zauważyłem, że wcześniej sparzone. Podałem swój sposób, a ja daję tylko surowe, bo myślę, że parzone gorzej chłonie dym. Co do wędzenia na zimnym, to można nawet 20 stopni, ale to trwa i trwa 
Ja robię zalewę i trzymam w niej min. 10dni obracając co drugi dzień, a najlepiej 14-15dni. Wtedy mięso przechodzi, kruszeje i smak jest super.
Ja robię zalewę i trzymam w niej min. 10dni obracając co drugi dzień, a najlepiej 14-15dni. Wtedy mięso przechodzi, kruszeje i smak jest super.
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Re: Wyroby domowe.
Zrób sobie ten suszony schabik okopć lekko zimnym dymem i za cenę schabu i odrobiny przypraw masz szynkę smaczniejszą od szwarcwaldzkiej. Tylko w zimnym żebyś jej nie usmażył 
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
U nas "świnka" od 5 do 12 dni w solance się pekluje w zależności od czasu jaki mam;). Potem doba odpoczynku i odciekania. Potem wędzenie ok 8 godzin w dymie ciepło-zimnym bo jak pisałem pomiar na "łapę". Potem mięsko trafia do wody i jest parzone. Woda w granicy 80'C i termometr w środku szyneczki aż środek osiągnie 70'C. Kuraki parzymy w solance i potem dopiero na dymek. Przy czym są to nasze pierwsze produkcje i chętnie słuchamy wszelkich rad.
...
...
Re: Wyroby domowe.
Ja też za długo nie trzymam, bo już kiedyś mi się mięcho zepsuło i to z 10kg. Jest na to nawet procedura jak zaczyna śmierdzieć woda ale niestety szynki po uwędzeniu zalatywały padliną i po wielu próbach ratowania i tak skończyły w śmieciach. Teraz pekluje też tak około 5 dni tyle, że od razu robię mały nastrzyk solanką żeby smak miał szansę dotrzeć w każdy zakamarek. Przed włożeniem do szynkowara nastrzyk powtarzam i nigdy nie mam problemu z brakiem smaku w środku. Kiedyś jak jeszcze wędziłem normalnie na ogniu to nigdy później nie parzyłem i nigdy też jakoś specjalnie nie pilnowałem temperatury, bo nie miałem termometru. Raz mi chyba wyszły lekko surowe w środku. Na kurczaka też mam przepis, że najpierw się peklowało w solance, później parzyło w wywarze warzywnym i wędziło. Wychodziły super i jak będę robił następne zimne wędzenie to sobie na pewno zrobię.
Generalnie nigdy jakoś restrykcyjnie tych wszystkich przepisów, zaleceń, temperatur, czasów nie przestrzegam w 100% a i tak żarełko zawsze jest milion razy lepsze niż to ścierwo przemysłowe którym nas karmią w sklepach.
Generalnie nigdy jakoś restrykcyjnie tych wszystkich przepisów, zaleceń, temperatur, czasów nie przestrzegam w 100% a i tak żarełko zawsze jest milion razy lepsze niż to ścierwo przemysłowe którym nas karmią w sklepach.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- TomekN126N
- Fanklubowicz

- Posty: 3859
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Wyroby domowe.
reflexes » Wt, 22 wrz 2015, 22:07
Zrób sobie ten suszony schabik okopć lekko zimnym dymem i za cenę schabu i odrobiny przypraw masz szynkę smaczniejszą od szwarcwaldzkiej. Tylko w zimnym żebyś jej nie usmażył
Zrobię, zrobię. Akurat na początku przyszłego tygodnia będę peklował, bo 10 października wędzimy z sąsiadem.
vvarrior » Wt, 22 wrz 2015, 22:53
U nas "świnka" od 5 do 12 dni w solance się pekluje w zależności od czasu jaki mam;). Potem doba odpoczynku i odciekania. Potem wędzenie ok 8 godzin w dymie ciepło-zimnym bo jak pisałem pomiar na "łapę". Potem mięsko trafia do wody i jest parzone. Woda w granicy 80'C i termometr w środku szyneczki aż środek osiągnie 70'C. Kuraki parzymy w solance i potem dopiero na dymek. Przy czym są to nasze pierwsze produkcje i chętnie słuchamy wszelkich rad.
Ej, to jak tak wszyscy wędzą, to może zrobimy jakiś zlot wędzarniczy FKN. Każdy przywiezie, co tam zrobi, powędzimy, "poczytamy"...
Tylko trzaby ze trzy dni siedzieć minimum.
przez reflexes » Śr, 23 wrz 2015, 07:17
Ja też za długo nie trzymam, bo już kiedyś mi się mięcho zepsuło i to z 10kg. Jest na to nawet procedura jak zaczyna śmierdzieć woda ale niestety szynki po uwędzeniu zalatywały padliną i po wielu próbach ratowania i tak skończyły w śmieciach. Teraz pekluje też tak około 5 dni tyle, że od razu robię mały nastrzyk solanką żeby smak miał szansę dotrzeć w każdy zakamarek
Reflexiu, nie wiem, jak robisz, ale primo -woda musi być przegotowana, drugie primo - soli trzeba dać peklowej i zwykłej i to tyle, żeby " na palec" woda była słona dość bardzo, a po dwóch -trzech dniach spróbować " na palec" ponownie i dosolić, bo mięso naciągnie.
Ostatnie primo/ultimo: temperatura peklowania +2-+6 st maks i OBRACAĆ CO DRUGI DZIEŃ. Nie zepsuje się mięso.
Nastrzyk tez jest ok, ale peklowanie powinno być min. 10dni
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Re: Wyroby domowe.
Ja nie używam peklosoli (na razie) w celu eliminacji zbędnej chemii a na sklepowym kolorze mi nie zależy. Co do stężenia to test na jajeczko. Odmierzam ilość wody żeby przykryło mięsko. Lotem sypię soli i mieszam. Solę do momentu aż surowe jajko zacznie pływać. Do tego potem przyprawy i gotowanie wywaru. Jak wywar wystygnie, zalewam mięso. Temperatura peklowania 5-8'C. Gdzieś czytałem że poniżej 5'C przy samej soli mięso się nie pekluje. Mięsko codziennie obracane i kontrolowany zapach i wygląd.
Jeśli chodzi o spotkanie "tematyczne" to czemu nie. Trochę się udało już na Literackim w Suchedniowie. Tak więc może coś w urodzi
.
...
Jeśli chodzi o spotkanie "tematyczne" to czemu nie. Trochę się udało już na Literackim w Suchedniowie. Tak więc może coś w urodzi
...
Re: Wyroby domowe.
A u mnie dzisiaj szaszłyk :D
... przy Waszych wyczynach to może i nie ma czym się chwalić :oops: ... ale takie pyszne było :wink:
... przy Waszych wyczynach to może i nie ma czym się chwalić :oops: ... ale takie pyszne było :wink:
To napisałem ja, dworek 
Re: Wyroby domowe.
Dobry szaszłyczek popchnięty klasycznym tyskim jest jak najbardziej ok.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- TomekN126N
- Fanklubowicz

- Posty: 3859
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Wyroby domowe.
reflexes » N, 27 wrz 2015, 16:54
Dobry szaszłyczek popchnięty klasycznym tyskim jest jak najbardziej ok.
Tak jest, zgadzam się w 100%. A ja dzisiaj zapeklowałem szyneczkę, karczek i schab, razem coś koło 11kg. Za tydzień boczek na sucho i za dwa tygodnie wędzenie
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Re: Wyroby domowe.
Chyba zima idzie bo na naszym stole zagościł smalec.

A poza tym zadymianie wędlinki na kolejny tydzień. Tu chcialem się zapytać czym upychacie wędlinę do siatki? Ja wykombinowałem może nie atestowany jako przyrząd spożywczy ale redukcja 150-110 i jest całkiem miło;). W dodatku kończą się zrębki więc poszedł konar olszyny do rębaka ogrodowego i jedziemy na tym. Ciekawe co z tego wyjdzie.
...

A poza tym zadymianie wędlinki na kolejny tydzień. Tu chcialem się zapytać czym upychacie wędlinę do siatki? Ja wykombinowałem może nie atestowany jako przyrząd spożywczy ale redukcja 150-110 i jest całkiem miło;). W dodatku kończą się zrębki więc poszedł konar olszyny do rębaka ogrodowego i jedziemy na tym. Ciekawe co z tego wyjdzie.
...
Re: Wyroby domowe.
Tu chcialem się zapytać czym upychacie wędlinę do siatki?
Ja mam zawsze sprzęt jednorazowy w postaci butelki PET. Im większa tym lepsza. A najlepsza po 2l coli, sprite itp. Z początku trochę się z tym motałem ale doszedłem do wprawy i idzie całkiem sprawnie. Obcinam dno wkładam mięsko do środka, a od strony zakrętki naciągam siatkę. Jak mięcho jest za duże to z jednego boku nacinam PETA. Ostatnio na przykład naciągnąłem siatkę na szynkowar ale ciężko to idzie, bo haczy o zaczepy od wieczka szybkowara.
Co do smalcu to podobno robię bardzo dobry
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
No to też jest metoda. Ja wcześniej używałem wiaderka po kapuście/ogórkach z wyciętym dnem. Ale forma właśnie dość ulotna jeśli chodzi o wytrzymałość więc wykombinowałem rurę.
...
...
Re: Wyroby domowe.
Kiedyś czytałem, że dobrze się sprawdzają do tego cmentarne
doniczki/wazony z obciętym dnem. Coś jak na fotce. Trzeba popatrzeć w markecie i dobrać odpowiedni rozmiar.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
No też dobre...W marketach powoli sezon;) się robi na ten asortyment...Ale jak by co rura się sprawdza:). Przetestowane wędzenie na świeżo zmielonej olszynie daje bardzo ciemną barwę mięsa. Jak by podpiekana.

Smak ok.
...

Smak ok.
...
Re: Wyroby domowe.
To znowu my i nasz jesienny Niewiadów;)


Jabłkowe chipsy.
...


Jabłkowe chipsy.
...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości
