Mobil-Zasada remontuje!
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Re: Mobil-Zasada remontuje!
Z instrukcji yolco (przynajmniej mojej) wynika, że wentylacja ma być zapewniona z tyłu. O bokach nic nie ma. Ja u siebie przestrzeń między lodówką a szafką (stara lodówka byla szersza) wypełniłem pianką PE. Zobaczymy jak to się będzie sprawować.
Cześć Mobil-Zasada,
Ile miałeś odstępu palnika od tylnej ściany?
Którędy miałeś puszczony wąż gazowy do lodówki?
Zakładałeś jakąś blaszkę osłonową na dole na palnik, tak jak jest w lodówkach do zabudowy?
W sumie minęło 3 lata od kiedy montowałeś lodówkę, może coś się obluzowało i wąż gazowy zaczął dotykać do gorących elementów.
Pytam bo sam będę wkładał Dometica do zapiekanki.
I chcę to zrobić bezpiecznie, aby uniknąć takich sytuacji jak u Ciebie.
Pozdrawiam
Ile miałeś odstępu palnika od tylnej ściany?
Którędy miałeś puszczony wąż gazowy do lodówki?
Zakładałeś jakąś blaszkę osłonową na dole na palnik, tak jak jest w lodówkach do zabudowy?
W sumie minęło 3 lata od kiedy montowałeś lodówkę, może coś się obluzowało i wąż gazowy zaczął dotykać do gorących elementów.
Pytam bo sam będę wkładał Dometica do zapiekanki.
I chcę to zrobić bezpiecznie, aby uniknąć takich sytuacji jak u Ciebie.
Pozdrawiam
- Mobil-Zasada
Ciężko teraz odpowiedzieć na te pytania. Odstępu nie było za wiele, tzm do ściany sporo miejsca było, ale na ścianie były jeszcze wentylatory, a były one osłonięte blachą. Wszystko widać na fotkach z montażu. Chyba że coś się z nimi stało.
Lodówka też była nieraz wyjmowana, jest ryzyko że wąż się ułożył nie tak jak powinien. Ale to wszystko zgadywanie i raczej już tego nie odtworze.
Natomiast mam nowe przemyślenia co do instalacji fotowoltaicznej. A konkretnie samego akumulatora, bo to jedyny element którego na razie mi brakuje. Zrezygnowałem z taniego akumulatora pod tytułem Jenox Hobby, bo mam złe doświadczenia z dwoma jenoxami kwasowymi i szczerze mówiąc nie zamierzam już dawać szansy tej firmie. I albo szedłbym w Autoparta Voyager za 600zl (odpowiednik Jenox Hobby, tzn Aku głębokiego rozładowania), albo zastanawiam się czy nie miałoby sensu założyć jakiegoś LifePoe4 za 1000zl, bo takie da się kupić. Tylko czy to się kalkuluje... Ale waga niska, ciekawe jak żywotność takich akumulatorów. Bo może taka inwestycja ma sens.
Lodówka też była nieraz wyjmowana, jest ryzyko że wąż się ułożył nie tak jak powinien. Ale to wszystko zgadywanie i raczej już tego nie odtworze.
Natomiast mam nowe przemyślenia co do instalacji fotowoltaicznej. A konkretnie samego akumulatora, bo to jedyny element którego na razie mi brakuje. Zrezygnowałem z taniego akumulatora pod tytułem Jenox Hobby, bo mam złe doświadczenia z dwoma jenoxami kwasowymi i szczerze mówiąc nie zamierzam już dawać szansy tej firmie. I albo szedłbym w Autoparta Voyager za 600zl (odpowiednik Jenox Hobby, tzn Aku głębokiego rozładowania), albo zastanawiam się czy nie miałoby sensu założyć jakiegoś LifePoe4 za 1000zl, bo takie da się kupić. Tylko czy to się kalkuluje... Ale waga niska, ciekawe jak żywotność takich akumulatorów. Bo może taka inwestycja ma sens.
Wtrącę swoje "5groszy" idąc za doświadczeniami Kuby skompletowałem lifepo4 wyszło baterie, bms, ładowarka sieciowa (na wszelki wypadek) i dodatkowy wyświetlacz około 1400zł
- Mobil-Zasada
Slawek_C pisze:Wtrącę swoje "5groszy" idąc za doświadczeniami Kuby skompletowałem lifepo4 wyszło baterie, bms, ładowarka sieciowa (na wszelki wypadek) i dodatkowy wyświetlacz około 1400zł
Dzięki za info.
Nigdy nie myślałem o produkcji takiego Aku. Ale dałeś mi do myślenia i coś tam poszperałem, bo w sumie zrobiłbym go bez większego problemu.
Ale chyba mija to się z celem. Na polskim rynku ogniwa 100Ah są po 240zl. Drogo.
Na Ali można kupić za 150 znalazłem. Ale do tego jeszcze jakiś bms, nie wiem za ile, pewnie też że 150 czy 200. To liczmy 800zl za samoróbkę.
A za 1000zl mamy akumulator 100Ah choćby od Volt Polska dostępny w sprzedaży gotowy, tylko podłączyć.
Za 200zl nie chcialoby mi się bawić, ryzykując że jakieś ogniwo z chin będzie uszkodzone.
Chyba że da się skompletować graty taniej, bo może ja nie umiem szukać.
Na pewno będę musiał się przespać z tematem. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
Pierwsze co to jeszcze montaż paneli, już powoli czaję się na jakiś ładniejszy weekend wyskoczyć do przyczepy zacząć coś grzebać, bo nie ma na co czekać.

Tylko cholera czeka mnie jeszcze montaż haka, bo Volvo idzie do sprzedania, a następny holownik nie jest wyposażony w to dobrodziejstwo.

Teraz jeszcze policz 100ah vs 320ah tyle z mojej sugestii. Będąc w zeszłym roku na jesiennym wyjeździe stanąłem w czwartek około 15 w lesie w przyczepie jest lodówka abem i chińskie webasto a w niedzielę rano pracowało tylko webasto bo mppt odciął zasilanie w przyczepie i właśnie ta sytuacja mnie zmobilizowała do lifepo4
- Mobil-Zasada
Można zamontowac i 500Ah. Ale ja będę miał dwa panele 75W jak dobrze pamiętam. Więc to by było trochę spora pojemność 

Ja mam 2x100w i wiem że jak nie stoisz w pełnym słońcu to nie naładujesz, więc lepiej mieć zapas na zaś niż się zastanawiać starczy czy jednak nie?
- Mobil-Zasada
Też uważam że zmagazynowanego prądu nigdy za wiele. Lepiej się nie martwić tylko stawać gdzie się chce i kiedy chce.
Chcesz powiedzieć, że przy takich małych panelach montaż akumulatora np 280 czy tam 320Ah nie będzie problemem, jeśli chodzi o zdolność do jego ładowania? Chyba że założenie jest takie że wsadzamy do przyczepy pełny, panele podtrzymują ile mogą, a po powrocie i tak ładujemy w domu ładowarką.
Przejrzałem oferty i dalej twierdzę że nie ma sensu bawić się w składanie niezależnie od pojemności. Ja bym wybrał gotowy akumulator.
Chcesz powiedzieć, że przy takich małych panelach montaż akumulatora np 280 czy tam 320Ah nie będzie problemem, jeśli chodzi o zdolność do jego ładowania? Chyba że założenie jest takie że wsadzamy do przyczepy pełny, panele podtrzymują ile mogą, a po powrocie i tak ładujemy w domu ładowarką.
Przejrzałem oferty i dalej twierdzę że nie ma sensu bawić się w składanie niezależnie od pojemności. Ja bym wybrał gotowy akumulator.
Mam właśnie taki plan że jak słońca to i tak nie zabraknie prądu a po powrocie albo doładować baterię albo sama się doładuje na słońcu (w końcu nie jeżdżę co tydzień) ale na wszelki wypadek mam sieciową ładowarkę
Powedz jakiej pojemności gotowy akumulator kupisz poniżej 1000zł mam na myśli lifepo4
Powedz jakiej pojemności gotowy akumulator kupisz poniżej 1000zł mam na myśli lifepo4
- Mobil-Zasada
Z takich dostępnych u nas w kraju to najbardziej mi się rzuciło w oczy VoltPolska.
100Ah za 1000zl.
150Ah za 1500zl.
Myślę że takie 150Ah byłoby dla mnie idealne. Nie wiem czy już nie za duże wręcz do moich paneli. Ale może dałoby radę.
Jednak koszt jest spory w porównaniu do zwykłego Aku jaki planowałem za 600zl.
Więc do decyzji jest mi daleko na ten moment.
Na pewno w pierwszej kolejności montaż paneli, potem wykorzystam mój stary AGM 70Ah. Chociaż nie wróżę mu długiego stażu bo już jest stary i nie trzyma pojemności napewno. Ale na pierwszy próbny wyjazd majowkowy się przetestuje.
Pomysł z większym Aku byłby w porządku, gdybym też miał ładowarkę odpowiednią. A mam tylko ładowarkę z Lidla którą wykorzystuje do Aku motocyklowego i mam prostownik stefpola 12A. Więc ani jeden ani drugi sprzęt się nie nada do life po4... Także zakup ładowarki podnosi znacząco koszt tej intestycji.
100Ah za 1000zl.
150Ah za 1500zl.
Myślę że takie 150Ah byłoby dla mnie idealne. Nie wiem czy już nie za duże wręcz do moich paneli. Ale może dałoby radę.
Jednak koszt jest spory w porównaniu do zwykłego Aku jaki planowałem za 600zl.
Więc do decyzji jest mi daleko na ten moment.
Na pewno w pierwszej kolejności montaż paneli, potem wykorzystam mój stary AGM 70Ah. Chociaż nie wróżę mu długiego stażu bo już jest stary i nie trzyma pojemności napewno. Ale na pierwszy próbny wyjazd majowkowy się przetestuje.
Pomysł z większym Aku byłby w porządku, gdybym też miał ładowarkę odpowiednią. A mam tylko ładowarkę z Lidla którą wykorzystuje do Aku motocyklowego i mam prostownik stefpola 12A. Więc ani jeden ani drugi sprzęt się nie nada do life po4... Także zakup ładowarki podnosi znacząco koszt tej intestycji.
1057zł lifepo4 320ah
125zł ładowarka
275zł bms
93zł regulator mppt obsługujący lifepo4
(Ja miałem już wcześniej kupiony tracer)
To wszystko na aliexpress z dostawą do 10 dni
125zł ładowarka
275zł bms
93zł regulator mppt obsługujący lifepo4
(Ja miałem już wcześniej kupiony tracer)
To wszystko na aliexpress z dostawą do 10 dni
Tu masz 105ah
668,64zł | 3.2V Lifepo4 Battery 105AH Brand New Lithium Iron Phosphate Cell DIY 12V 24V 48V for Camping Boat Golf Cart RV EV Forklift
https://a.aliexpress.com/_EJ2Xnuc
668,64zł | 3.2V Lifepo4 Battery 105AH Brand New Lithium Iron Phosphate Cell DIY 12V 24V 48V for Camping Boat Golf Cart RV EV Forklift
https://a.aliexpress.com/_EJ2Xnuc
- Mobil-Zasada
Dzięki za podpowiedzi.
Ale tu dochodzimy do tego samego wniosku co mój poprzedni, bo wyslaleś mi to co mniej więcej wiem.
Do kosztu ogniw trzeba doliczyć bms i ładowarkę. Więc wychodzi niewiele taniej od gotowca.
Dla kogoś kto już ma chociażby ładowarkę i robi swój drugi czy trzeci akumulator spoko. A dla mnie jak ja nie mam w perspektywie potrzeby posiadania kolejnych baterii, wolę kupić gotowego.
Mówię tutaj o wariancie 100Ah.
W przypadku 320 już przedstawiłeś sprawę nieco ciekawiej. Rozumiem że te 1057zl to koszt czterech ogniw. Jednak mimo wszystko to dwukrotnie za duża pojemność do moich paneli i raczej odpuszczę takie kombinacje. Może jak nabiore doświadczenia z fotowoltaiką to kiedyś zacznę się bawić mocniej.
Ale tu dochodzimy do tego samego wniosku co mój poprzedni, bo wyslaleś mi to co mniej więcej wiem.
Do kosztu ogniw trzeba doliczyć bms i ładowarkę. Więc wychodzi niewiele taniej od gotowca.
Dla kogoś kto już ma chociażby ładowarkę i robi swój drugi czy trzeci akumulator spoko. A dla mnie jak ja nie mam w perspektywie potrzeby posiadania kolejnych baterii, wolę kupić gotowego.
Mówię tutaj o wariancie 100Ah.
W przypadku 320 już przedstawiłeś sprawę nieco ciekawiej. Rozumiem że te 1057zl to koszt czterech ogniw. Jednak mimo wszystko to dwukrotnie za duża pojemność do moich paneli i raczej odpuszczę takie kombinacje. Może jak nabiore doświadczenia z fotowoltaiką to kiedyś zacznę się bawić mocniej.
- __ArroW__
- Fanklubowicz
Pozwolę się wtrącić o gotowym aku 100tka, fajne wymiary, mała waga i ma BMSa, dotarł do mnie w przeciągu tygodnia 
https://www.amazon.pl/dp/B0CN41RLTN?ref ... asin_title

https://www.amazon.pl/dp/B0CN41RLTN?ref ... asin_title
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach