Lodówki ABEM - jakie opinie?

czyli meble, lodówki, ogrzewanie, zlewozmywaki, kuchenki ...
Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Re: Lodówki ABEM - jakie opinie?

Postautor: tomcat » środa, 12 cze 2024, 13:18

Ja domyślam się co było powodem :?

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 12 cze 2024, 13:32

Powód jest tylko jeden. Pan od lodówek ABEM jest niepoważny i nie dotrzymuje terminów. Ja nie mam zamiaru się bujać kolejny miesiąc żeby dostać lodówkę i musieć grozić, że zaraz wyjeżdżam na urlop, a lodówki nie ma.
A co jak by lodówka się zepsuła... 2 miesiące czekania na serwis?

Do tego tak się akurat złożyło, że Yolco właśnie wprowadza na rynek nowe modele i znalazł się taki z pasującymi wymiarami.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 12 cze 2024, 14:18

Mi nie chodziło o to. Mi chodziło o to dlaczego wymiana (bo jak rozumiem wymieniasz w kamperze) z tradycyjnej lodówki (jak mniemam 12/230/Gas) na eletrycznego Abema/Yolco?

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 12 cze 2024, 15:20

Wymieniam przez układ kampera, bo dotychczasowa lodówka to akurat jest bardzo fajna i w pełni sprawna.
Problem jest w tym, że otwarte drzwi boczne zasłaniają kratki od lodówki i jak jest powyżej 25° na zewnątrz to nawet wentylatory w górnej kratce nie pomagają. Wystarczy przymknąć drzwi i wszystko jest ok. Tylko u mnie akurat w świetle drzwi zaraz za kabiną jest szafka na butle, wiec żeby wyjść trzeba otworzyć je do końca. Finalnie wachlujemy tymi drzwiami w te i z powrotem co jest strasznie wkurzające.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » środa, 12 cze 2024, 15:30

kooba pisze:Powód jest tylko jeden. Pan od lodówek ABEM jest niepoważny i nie dotrzymuje terminów...

Czyli tak jak przypuszczałem.
I nawet Marcina kontakty nie pomogły... :roll:
Niestety traci w ten sposób sporo klientów, a konkurencja rośnie.

Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: __ArroW__ » poniedziałek, 1 lip 2024, 10:35

Kuba jaki model wybrałeś?
Ja przymierzam się do KL65
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach :lol:

Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: __ArroW__ » poniedziałek, 15 lip 2024, 09:04

Wygląda całkiem przyzwoicie :D
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach :lol:

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » czwartek, 18 lip 2024, 12:12

Tata Kazika pisze:Stojąc zimą, późną jesienią w lesie potrafiłem wykończyć akumulator (w niedzielę koło południa). Z tym, że u mnie dodatkowo chodziło Webasto. Ty masz ten plus, że odpalisz auto i już jest ładowanie.

Brawo!!! Nareszcie ktoś napisał prawdę. Szacun za odwagę!
Przecież wszystkim innym użytkownikom lodówek kompresorowych i webasta z panelem 100W akumulatorem 100Ah i regulatorem PWM "dzała" zawsze i w każdych warunkach.... ;)
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat ;)
http://sp5brh.eu.org

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » sobota, 20 lip 2024, 16:59

Tarapukuara pisze:
Tata Kazika pisze:Stojąc zimą, późną jesienią w lesie potrafiłem wykończyć akumulator (w niedzielę koło południa). Z tym, że u mnie dodatkowo chodziło Webasto. Ty masz ten plus, że odpalisz auto i już jest ładowanie.

Brawo!!! Nareszcie ktoś napisał prawdę. Szacun za odwagę!
Przecież wszystkim innym użytkownikom lodówek kompresorowych i webasta z panelem 100W akumulatorem 100Ah i regulatorem PWM "dzała" zawsze i w każdych warunkach.... ;)

Bartek, może i racja - ale patrząc na to jak np JA, powtarzam MOJĄ OSOBĄ - i to że lodówka „na gaz” i porównanie do tej ABEM co mam teraz - to przepaść.
Zgadza się, mam „zapas” Ah ale…. Nie wydziela ciepła, jak jest mega gorąco chłodzi dalej, jest dużo pakowniejsza, ustawiam temperaturę, jak chce jako całość zamrażalnik to nie włączam wentylatorów aby „może coś z tego było”….
Co człowiek to opinia - ja nie wrócę „do starej” - a jestem na tyle zadowolony z „nowej” że wolę dodatkowy Aku żeby działała niż oczekiwać że na gaz będzie temperatura taka jaka ustawię na regulatorze.
To takie moje dywagacje hehe
Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy

Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072

N126NT - robi się:) Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » poniedziałek, 5 sie 2024, 08:40

Karolku, moje doświadczenie z lodówkami absorpcyjnymi sięgają lat 80 ubiegłego wieku. Przez kilkanaście lat na letnisku w Garbatce miałem lodówkę absorpcyjną domową (tylko na 230 V), poza tym, że wyjeżdżając odwracałem ją od razu do góry kołami, to nigdy mnie nie zawiodła i zawsze było w niej 8 stopni (czy ktoś potrzebuje mniej?). W przyczepie jak pewnie wielu z was wie miałem lodówkę składaną z lodówki karawaningowej ta71ka i agregatu chłodniczego z lodówki ta 61 z 1956 roku. Działała poprawnie na pewno do zeszłego roku ,dalej nie wiem możliwe że poszła do ludzi. obecnie również lodówka absorpcyjna dometic, nastawa na gazie nigdy nie przekroczyła połowy a i tak mam problem z mrożonym koperkiem i szczypiorkiem ;). Wybrałem wersję bez zamrażarki ze względu na większą przestrzeń wewnątrz. Pierwsze próby z lodówką sprężarkową w przyczepce kempingowej u mnie odbyły się w 2009 i 2010 roku. Panel, wtedy jeszcze własnej konstrukcji około 100 W, nowiutki akumulator 64 Ah i przetwornica uruchamiana przez termostat lodówki żeby pracowała tylko wtedy kiedy jest potrzebna. Pierwszy pochmurny dzień zweryfikował to nie działa. Pragnę nadmienić że zarówno lodówka absorpcyjna jak i sprężarkowa to są pompy ciepła i obydwie wydzielają ciepło czego może nie zauważasz (wiatraki więc są jak najbardziej wskazane również dla sprężarkowej chociażby dla ograniczenia zużycia prądu). I oczywiście nie twierdzę że lodówka sprężarkowa z fotowoltaiki nigdy nie będzie działać. Jak najbardziej będzie ale pod warunkiem słonecznej pogody i przy większym ciężarze instalacji. Ponieważ jako radioamator mam już i tak duże potrzeby prądowe, to nie akceptuje dalszego zwiększania masy przyczepki celem ich zaspokojenia. A myślę że mało kto wie że kilogram gazu niesie więcej energii niż akumulator 100 Ah. Reasumując u siebie wykorzystuję do grzejnictwa i chłodnictwa wyłącznie gaz i to pozwala mi w dowolnej porze roku na co najmniej tygodniowy pobyt na dzikim biwaku. Nie wrócę więc do prób z lodówką sprężarkową, dopóki nie wymyślą małego akumulatora 500 Ah który będzie ważył 10 kg ;) . Może ja po prostu piję za mało piwa :)
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat ;)
http://sp5brh.eu.org

Wróć do „Wyposażenie wnętrza”