Lecimy z tematem czyli Remont i rzucanie zaklęć
Re: Lecimy z tematem czyli remont, spostrzeżenia, pytania
Jednak to rama. Dalej z nią jest problem. Po spawaniu ją gdzieś wykręciło. Nie trzyma poziomu a 2 że przekątne ramy są różne 286cm i 268.5cm a posadzona buda ucieka na lewo 1.5 stopnia co widać gołym okiem. Dzwoniłem do wiekszosci zakładów blacharskich i podobnych w okolicy i nikt sie tego nie chce podjąć. Co radzicie ? Szukać dalej czy zostawic to tak jak jest i przejść do kolejnych etapów. Pozdrawiam

Restore N 126 e 76'
						- tomcat
- Moderator 
Na tym etapie ja bym próbował poprawić tą ramę, a do takiej roboty zakład blacharski nie jest konieczny.
Wystarczy ogarnięty spawacz i kawałek przestrzeni.

Wystarczy ogarnięty spawacz i kawałek przestrzeni.
Są firmy które zajmują się prostowaniem ram. Nie wiem jak to wychodzi w kosztach ale można takiej poszukać i zapytać.

- misha22
- Przyjaciel 
Prostuj. Tak jak pisał Tomek, dobry spawacz konstrukcyjny robi takie rzeczy codziennie... W Wawie takiego spawacza mam.

De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
						601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
Witam. Za Waszą radą tak zrobiłem. W piątek rama pojechała do poprawek. Majster posiada duży 3m stół naprawia koparki, busy to może ogarnie. Powiem szczerze że powoli już się panika wdzierała. A ja nie tracąc czasu zabrałem się za pracę związane z usuwaniem pączków. Swoja drogą jak pisał kolega "Jarekvolvo" laminat cieniutki. Dziurę można szybko zrobić. Nie wiem jak zabrać się za drzwi? Bo chyba już tu ktoś dłubał przede mną.

Restore N 126 e 76'
						- Miron EZD
- Fanklubowicz 
Trochę grubo potraktowałeś te pajączki  

Domyślam się, że używałeś szlifierki.
Taka mała podpowiedź z mojej strony:
przy drobniejszych pęknięciach można zastosować dremelka z małym frezem.
No ale to są moje spostrzeżenia, a jak wiadomo każdy robi według siebie.

Domyślam się, że używałeś szlifierki.
Taka mała podpowiedź z mojej strony:
przy drobniejszych pęknięciach można zastosować dremelka z małym frezem.
No ale to są moje spostrzeżenia, a jak wiadomo każdy robi według siebie.
- tomcat
- Moderator 
No, chyba trochę grubo poleciałeś z tym usuwaniem pajączków  

Na jednym ze zdjęć widzę szlifierkę kątową z zamontowaną stalową szczotką drucianą w wersji ze splotami. Według mnie to trochę zbyt agresywny zestaw do takiej roboty

Na jednym ze zdjęć widzę szlifierkę kątową z zamontowaną stalową szczotką drucianą w wersji ze splotami. Według mnie to trochę zbyt agresywny zestaw do takiej roboty

KajmanLLE pisze:A ja nie tracąc czasu zabrałem się za pracę związane z usuwaniem pączków. Swoja drogą jak pisał kolega "Jarekvolvo" laminat cieniutki.
Nie "laminat cieniutki", tylko przesadziłeś z szorowaniem po nim. Pajączki rozwierca się delikatnie frezem, a nie zeszlifowuje pół przyczepy. Trzeba było zapytać albo poczytać.
OCZY  Team
 Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
						 Team
 TeamNie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
oko pisze:Nie "laminat cieniutki", tylko przesadziłeś z szorowaniem po nim. Pajączki rozwierca się delikatnie frezem, a nie zeszlifowuje pół przyczepy. Trzeba było zapytać albo poczytać.
Przyjmuję "opieprz" na klatę. Faktycznie mnie nerw ponióśł. Próbowałem ala dremelem i frezem, 1. że mozolnie to szło, 2. że "dremel" wysiadł, 3. chcę jak najwięcej zrobić przed zimą. Dzisiaj szpachlowałem te paskuctwa a jak wróci rama i będę miał już podłogę to od środka wszystkie te miejsca wykleję matą i żywicą. Taki jest plan.
Restore N 126 e 76'
To nie opieprz, bo to Twoja przyczepa i robisz jak uważasz, ale inni już popełniali błędy i warto czerpać z ich wiedzy.   Grunt żebyś się nie zniechęcił, bo byli tacy co odpadali na etapie szpachlowania.
  Grunt żebyś się nie zniechęcił, bo byli tacy co odpadali na etapie szpachlowania.

Grunt żebyś się nie zniechęcił, bo byli tacy co odpadali na etapie szpachlowania.
  Grunt żebyś się nie zniechęcił, bo byli tacy co odpadali na etapie szpachlowania.OCZY  Team
 Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
						 Team
 TeamNie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- Miron EZD
- Fanklubowicz 
oko pisze:To nie opieprz, bo to Twoja przyczepa i robisz jak uważasz, ale inni już popełniali błędy i warto czerpać z ich wiedzy.Grunt żebyś się nie zniechęcił, bo byli tacy co odpadali na etapie szpachlowania.
Dokładnie, staramy się podpowiedzieć rozwiązania, zasugerować technologię wykonania według swojego doświadczenia.
W końcu po to jest to forum, żeby wymieniać się wiedzą, dyskutować i..... robić według siebie

Jasna sprawa, chciałem przyśpieszyć i miałem pewne obawy a teraz przyznaje to tak średnio zadowolony jestem bo przez 2 popołudnia już wyrobiłem 3.5 kg szpachli, paczke maty 450 i 0.5l żywicy ... ehhh. Tak to bywa, chcesz coś naprawić, przyśpieszyć to coś popsujesz   . A z forum korzystam i czytam jak najbardziej. Nie wszystko da sie też wyłapać. Wy jako forumowicze wyremontowaliście dziesiątki przyczep a ja sobie walczę z 1 bez warsztatu i doświadczenia dlatego tu właśnie pisze te swoje "wypociny" także no cóż ... Życie. Może buda się nie złamie i oby nie przeciekała. Jeszcze w ciul roboty ale może to jakoś doprowadzę do końca bo już za daleko to poszło i za dużo wydałem żeby tego zaniechać. Pozdrawiam
 . A z forum korzystam i czytam jak najbardziej. Nie wszystko da sie też wyłapać. Wy jako forumowicze wyremontowaliście dziesiątki przyczep a ja sobie walczę z 1 bez warsztatu i doświadczenia dlatego tu właśnie pisze te swoje "wypociny" także no cóż ... Życie. Może buda się nie złamie i oby nie przeciekała. Jeszcze w ciul roboty ale może to jakoś doprowadzę do końca bo już za daleko to poszło i za dużo wydałem żeby tego zaniechać. Pozdrawiam

. A z forum korzystam i czytam jak najbardziej. Nie wszystko da sie też wyłapać. Wy jako forumowicze wyremontowaliście dziesiątki przyczep a ja sobie walczę z 1 bez warsztatu i doświadczenia dlatego tu właśnie pisze te swoje "wypociny" także no cóż ... Życie. Może buda się nie złamie i oby nie przeciekała. Jeszcze w ciul roboty ale może to jakoś doprowadzę do końca bo już za daleko to poszło i za dużo wydałem żeby tego zaniechać. Pozdrawiam
 . A z forum korzystam i czytam jak najbardziej. Nie wszystko da sie też wyłapać. Wy jako forumowicze wyremontowaliście dziesiątki przyczep a ja sobie walczę z 1 bez warsztatu i doświadczenia dlatego tu właśnie pisze te swoje "wypociny" także no cóż ... Życie. Może buda się nie złamie i oby nie przeciekała. Jeszcze w ciul roboty ale może to jakoś doprowadzę do końca bo już za daleko to poszło i za dużo wydałem żeby tego zaniechać. PozdrawiamRestore N 126 e 76'
KajmanLLE pisze:Jasna sprawa, chciałem przyśpieszyć i miałem pewne obawy a teraz przyznaje to tak średnio zadowolony jestem bo przez 2 popołudnia już wyrobiłem 3.5 kg szpachli, paczke maty 450 i 0.5l żywicy ... ehhh. Tak to bywa, chcesz coś naprawić, przyśpieszyć to coś popsujesz. A z forum korzystam i czytam jak najbardziej. Nie wszystko da sie też wyłapać. Wy jako forumowicze wyremontowaliście dziesiątki przyczep a ja sobie walczę z 1 bez warsztatu i doświadczenia dlatego tu właśnie pisze te swoje "wypociny" także no cóż ... Życie. Może buda się nie złamie i oby nie przeciekała. Jeszcze w ciul roboty ale może to jakoś doprowadzę do końca bo już za daleko to poszło i za dużo wydałem żeby tego zaniechać. Pozdrawiam
Dasz radę, co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Przy 3 remoncie już będziesz wiedział co i jak

Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
						2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
Witam.
Mały upgrade z mojego remontu. Późno to późno ale 4 listopada dopiero odebrałem ramę. Wycięte zostały krzywe belki i wspawane nowe profile; w końcu zapiekanka stoi prosto i równo. Mam nadzieję, że teraz będzie jechała w ślad za samochodem bez żadnych poprawek. Potem wleciała nowa podłoga, nowa framuga, nowe zawiasy, nowa kratka wentylacyjna robiona na zamówienie (wydruk 3D polecam), nowe uszelki okien. Szyby na razie stare; 1 próbowałem przyciemnić folią ale wyszło jakoś tak średnio :/. Także na ten rok koniec prac, bo a to przymrozek, a to wilgoć, także ciag dalszy prac dopiero na wiosnę.

Mały upgrade z mojego remontu. Późno to późno ale 4 listopada dopiero odebrałem ramę. Wycięte zostały krzywe belki i wspawane nowe profile; w końcu zapiekanka stoi prosto i równo. Mam nadzieję, że teraz będzie jechała w ślad za samochodem bez żadnych poprawek. Potem wleciała nowa podłoga, nowa framuga, nowe zawiasy, nowa kratka wentylacyjna robiona na zamówienie (wydruk 3D polecam), nowe uszelki okien. Szyby na razie stare; 1 próbowałem przyciemnić folią ale wyszło jakoś tak średnio :/. Także na ten rok koniec prac, bo a to przymrozek, a to wilgoć, także ciag dalszy prac dopiero na wiosnę.
Restore N 126 e 76'
						- Miron EZD
- Fanklubowicz 
Jest dobrze i jak to mówią, byle do wiosny