Mobil-Zasada pisze:Cześć wszystkim. Dawno się nie odzywałem, ale nie martwcie się, czasami zaglądam na forum.

Do tej pory jeździłem,ze starą chłodziarką turystyczną zasilaną na 12v. Wiadomo że taka chłodziarka ma ograniczone swoje możliwości chłodzące, a juz na pewno nie sprawdzi sie w duże upały.
Chcę kupić lodówkę. 12/230/gaz. Ze względu na to, ze nie uważam za bardzo mądre kupowanie lodówki na gaz, która ma 25lat, chce kupić nowe urządzenie. Ponadto nie znam się na tego typu urządzeniach, wiec serwisowanie starej lodówki odpada.
W nowych lodówkach nie ma jakiegoś ogromnego wyboru. Zaciekawił mnie trochę Dometic rf62.
Link
https://sklep.kampi.pl/pl/p/Lodowka-abs ... c-RF62/493Cena nie zabija, około 2000zl.
Pytanie zasadnicze ( mam daleko do przyczepy), czy wymiarami ta lodówka pasuje w szafkę do n126e?
Podoba mi się w niej to, ze drzwiczki można zamienić stronami (chyba ze w większości można). W przyszłości będę chciał ją wykorzystać do drugiej Niewiadki i nie wiadomo po której stronie będę chciał mieć zawiasy.
Jeśli możecie zaproponować jakąś lodówkę, która spełnia moje wymagania i zmieści się w szafkę kuchenną, to czekam na propozycje.
Mam jeszcze ogólne pytanie o zużycie gazu. Teoretycznie te informacje są podane w specyfikacji lodówek. Czy mają one odzwierciedlenie w praktyce? Ja będę z gazu mało korzystał, ale z ciekawości chciałbym oszacować na ile dni pracy lodówki wystarczy mi butla.
Ja bym dzisiaj zakupił taką lodówkę. Chyba, że komuś strasznie zależy na zamrażalniku to wtedy odpada zakup.
Pierwsza rzecz, to gabaryty tej lodówki są ok. Cena jest jak moim zdaniem bardzo niska. Wyglądem nie grzeszy a chłodzić chłodzi i w tym rzecz
http://allegro.pl/lodowka-absorpcyjna-n ... 15089.htmlZużycie gazu to 15gramów na godzinę ( wartość zużycia podaje się w gramach ze względu na to, że jak się bierze butlę 2 kg, 3 kg lub 11 kg to łatwiej przeliczyć ) 1 kg to 1000 gramów i łatwo przeliczyć. Oczywiście zużycie będzie większe przy większych temperaturach i wahania mogą być różne ale to już szczegół ( butlę 11kg to na każdej wiosce można kupić
Jak już pisałem wcześniej w postach to gdybym miał korzystać z przedsionka, to tylko lodówka wchodzi w grę przenośna ( zamykana z góry ) wstawiam do przedsionka i sobie śmiga bez strachu i obaw o kominy, węże, zawory i całe te kratki wentylacyjne a nawet wentylatory ) Najwięcej pożarów przyczep i kamperów to właśnie z powodu lodówki

lodowka w przyczepie to dodatkowa temperatura wewnątrz ( dlatego lepiej trzymać ją w przedsionkach )
Następna rzecz, to mobilność takiej lodówki ( czasami można ją zabrać do bagażnika samochodu ) czy nawet postawić w garażu
Cena takiej lodówki, to 3/4 ceny tradycyjnej.
Oczywiście jak się chce mieć wszystko w przyczepie to owszem, trzeba się porozglądać za tradycyjną lodówką, kominami, kratkami, wentylatorami itp. Trzeba też pamiętać o przeglądach dyszy, czyszczeniu komina i sprawdzaniu wielkości płomienia przynajmniej raz na sezon i przed każdym dłuższym postoju ( kilka miesięcy ) a jeżeli użytkuje się często lodówkę na gaz to nawet kilka razy w roku

( możesz u mnie na profilu zobaczyć jak płomień w lodówce miał kilkanaście cm i gdyby ta lodówka pochodziła w przyczepie, to bym nie miał ani lodówki ani przyczepy
Jeżeli bym miał wybierać firmę Dometic czy elektrolux to zdecydowanie bym brał elektroluxa

Dlaczego ? Dometic to klon elektroluxa i tyle w temacie

Nie chcę tu robić antyreklamy ale to już sprawdzone i ustalone z fachowcami w tej dziedzinie

Zrobisz jak uważasz. Jaką kupisz, taką będziesz miał. Każda będzie ok. Wymiary szafki masz, bo można zmierzyć sobie w przyczepie wnękę w szafce a wymiary lodówki masz podane przez producenta na stronie

Jaki problem ?