niebieski-n2 pisze:Lepiej by było tą konstrukcję pospawać
No nie wiem, nie słyszałem żeby ktoś spawał profile aluminiowe pod solary

niebieski-n2 pisze:Lepiej by było tą konstrukcję pospawać

Spoko, twój wybór. Swoją drogą, myślę, że 30x30 spokojnie by wystarczyło. U mnie trzyma jak złe.stachu_gda pisze:Dlatego zdecydowałem się na wyrzeźbienie stelaża aluminiowego, z rur kwadratowych 40x40x3. Możecie się śmiać, że buduję czołg
niebieski-n2 pisze:lepiej by było tą konstrukcję pospawać
Spawają, ale myślę że skręcana tak samo zda egzamin. Ja mam też poskręcane śrubami M8.stachu_gda pisze:No nie wiem, nie słyszałem żeby ktoś spawał profile aluminiowe pod solary
 Team
 Team
oko pisze: Ja mam też poskręcane śrubami M8.
 Nie widzę więc powodu, dlaczego 4 takie śruby nie miałyby utrzymać 30 kilo.
 Nie widzę więc powodu, dlaczego 4 takie śruby nie miałyby utrzymać 30 kilo.

kooba pisze:Z tym zdmuchiwaniem solarów z dachu to moim zdaniem lekka paranoja w narodzie jest.

stachu_gda pisze:Mnie się zdarzyło w zeszłym roku jechać w taką wichurę (nie miałem wyboru), że po przejechaniu 30km żółtkiem wyszedłem z niego zlany potem. Autentycznie bałem się, jadąc 30-40 km/h musiałem się nieźle namęczyć, żeby utrzymać tor jazdy.

kooba pisze:Moim zdaniem najważniejsze jest nie skręcanie profili ze sobą czy z solarem bo to i na śrubkach M5 będzie się dobrze trzymało. Najważniejsze jest przytwierdzenie całej konstrukcji do dachu. To jest najsłabsze ogniwo tej układanki.
 )
 )Oczywiście, ale leżące na ziemi panele już widziałem. Fakt że były to same panele, bez żadnej konstrukcji, więc można przypuszczać, że były zamontowane na tych badziewnych klejonych uchwytach, które do mnie w ogóle nie przemawiają. Co przykręcone, to przykręcone.kooba pisze:Z tym zdmuchiwaniem solarów z dachu to moim zdaniem lekka paranoja w narodzie jest.
Dokładnie tak! Ja mam całą konstrukcję przykręconą w sumie na 12 śrubach M8/10.9 i jestem jej pewien. Do tego stopnia, że już mi się zdarzyło zbierać nią gałęzie.kooba pisze: Najważniejsze jest przytwierdzenie całej konstrukcji do dachu. To jest najsłabsze ogniwo tej układanki.
Niestety, nasze auta mają dużą powierzchnię boczną więc są mocno podatne na podmuchy boczne. Tydzień temu, wracając z Piekar Śląskich na A1, przy ok setce na blacie, tak mnie dmuchło, że prawie na pas obok wjechałem. Zupełnie się tego nie spodziewałem, bo to było między ekranami.stachu_gda pisze:Mnie się zdarzyło w zeszłym roku jechać w taką wichurę (nie miałem wyboru), że po przejechaniu 30km żółtkiem wyszedłem z niego zlany potem. Autentycznie bałem się, jadąc 30-40 km/h musiałem się nieźle namęczyć, żeby utrzymać tor jazdy.
 Team
 Team
oko pisze:Ja mam całą konstrukcję przykręconą w sumie na 12 śrubach M8/10.9 i jestem jej pewien. Do tego stopnia, że już mi się zdarzyło zbierać nią gałęzie.
stachu_gda pisze:
O to już jesteś mega zapobiegliwy.
 Team
 Team
oko pisze:były zamontowane na tych badziewnych klejonych uchwytach

stachu_gda pisze:Ja mam całą konstrukcję przykręconą w sumie na 12 śrubach M8/10.9 i jestem jej pewien

kooba pisze:Ekchem
viewtopic.php?f=107&t=10605&start=15#p197753
To są fabryczne punkty montażu bagażników dachowych, dlatego tyle tego jest.kooba pisze:To już grubo. Za to to możesz Opla w porcie ładować na statek suwnicą jak kontener
Jeszcze nie, ale będę musiał. Po skończonej zabudowie miałem 760kg zapasu, więc nawet teraz powinno być jeszcze jakieś 700.kooba pisze:BTW, ważyłeś Opla po ostatnich dodatkach?
 Team
 Team

Team
 TeamWróć do „... i nie tylko (niewiadówka)”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości