Wyroby domowe
					Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
	W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Wyroby domowe.
Nabyłam szynkowar 
   Jak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze 
			
									
									
						Re: Wyroby domowe.
DIZZY pisze:Nabyłam szynkowarJak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze
Albo i jeszcze lepsze:). Czekamy na prezentacje i pomysły. Udanego urlopu!
Re: Wyroby domowe.
Ja tez właśnie nabyłem to ustrojstwo. ..
			
									
									Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
						2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
Re: Wyroby domowe.
No to zgłodu nie umrzemy:)... Jeszcze muszę przetestować słoikową kiełbasę wg. Kotka zamiast w terenie wysokowydajne gotowe  międlonki kupować. A jak długo można przechowywać taki wyrób?
			
									
									
						Re: Wyroby domowe.
Jeżeli jest dobrze zapasteryzowana, czyli to minimum 2 godziny, to można przechowywać do trzech miesięcy, po otwarciu słoika powinno się skonsumować w ciągu 48 godzin, gdyż nie zawiera żadnych konserwantów.
			
									
									KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
						Re: Wyroby domowe.
Co do pasteryzacji to mam małą uwagę. Dobrze to nie znaczy długo. Tzn może trochę też ale generalnie zasada jest taka, że produkty mięsne, które chcemy przechowywać długo i bez chłodzenia pasteryzujemy w odstępach minimum 24 godzinnych i minimum 3 razy. Chodzi o to, że pasteryzacja zabija jakieś tam szkodniki ale ich postać przetrwalnikowa jest odporna na temperaturę i dlatego dajemy im się rozwinąć i zabijamy je kolejną pasteryzacją. Dla pewności proces powtarzamy 3 raz. Dobrą metodą jest też pasteryzacja w szybkowarze, gdyż temperatura jest wyższa, bo około 120 st. i te wszystkie szkodniki giną za pierwszym razem. Dwa razy pasteryzowałem w szybkowarze jak mi jakieś zupy zostawały i faktycznie stały ale w lodówce długo, na pewno 2-3 miesiące i były dobre. Teraz jak mi coś z obiadu zostanie to z premedytacją spasteryzuje i zostawię w temperaturze pokojowej. Wyczytałem to na jakimś forum żeglarskim i myślałem nad przygotowaniem w domu posiłków na wyjazd ale pomysł upadł, bo to dodatkowy balast, a oszczędność żadna. Biedronki są wszędzie, szybkowar na wyposażeniu przyczepy więc obiady mamy w kilkanaście minut gotowe. Faktycznie jednak można to wykorzystać do przygotowania słoikowej na urlop. Przyjdzie czas się pomyśli  
			
									
									 Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej:  Knaus Sport 400 LK ,  Adria Unica 5204 ,  Chateau Cantara 908  i  N126n 
						Re: Wyroby domowe.
vvarrior pisze:DIZZY pisze:Nabyłam szynkowarJak wrócę z urlopu zabiore się za wytwarzanie wędlinek, może wyjdą takie smakowite jak wasze
Albo i jeszcze lepsze:). Czekamy na prezentacje i pomysły. Udanego urlopu!
Dziękuję
- 
				Martynapce
 - Posty: 22
 - Rejestracja: wtorek, 10 lut 2015, 22:22
 - Lokalizacja: Polkowice
 
Re: Wyroby domowe.
Czytając ten temat zapadła decyzja 
w lodówce stoi już kiełbasa w słoiku i faktycznie nie ma co przyrównać do kupionych
i tam taki mały dodatek do tego
			
									
									w lodówce stoi już kiełbasa w słoiku i faktycznie nie ma co przyrównać do kupionych
i tam taki mały dodatek do tego
Re: Wyroby domowe.
Przepis na te bułeczki mogłabyś łaskawie zapodać 
reflexes z tapatalk
			
									
									reflexes z tapatalk
 Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej:  Knaus Sport 400 LK ,  Adria Unica 5204 ,  Chateau Cantara 908  i  N126n 
						- 
				Martynapce
 - Posty: 22
 - Rejestracja: wtorek, 10 lut 2015, 22:22
 - Lokalizacja: Polkowice
 
Re: Wyroby domowe.
1 kg mąki
10 dag drożdży
niepełna łyżka soli
0,5l mleka ciepłego i wody ile przyjmie mąka.
Wykonanie jak ciasto drożdżowe. Jak podrośnie kilka razy przerobić, utulać bułeczki i jak urosną piec 20min w 180 st.
			
									
									10 dag drożdży
niepełna łyżka soli
0,5l mleka ciepłego i wody ile przyjmie mąka.
Wykonanie jak ciasto drożdżowe. Jak podrośnie kilka razy przerobić, utulać bułeczki i jak urosną piec 20min w 180 st.
- Globusy
 - Fanklubowicz

 - Posty: 207
 - Rejestracja: środa, 9 kwie 2014, 12:21
 - Lokalizacja: Młochów / Warszawa
 - Kontaktowanie:
 
Re: Wyroby domowe.
No i my czekamy na dostawę szynkowara, a w sobotę zaczynamy produkcję 
			
									
									
						Re: Wyroby domowe.
No to szynkowarowa rewolucja. Tomek 
 to narozrabiałeś;).
			
									
									
						Re: Wyroby domowe.
vvarrior pisze:Jeszcze muszę przetestować słoikową kiełbasę wg. Kotka
Dziś będę pasteryzować taką mielonkę wg. Kotka ... zobaczymy co wyjdzie.
Ja nie powinnam na ten wątek zaglądać takie pyszności są przygotowywane w Waszych domach i jeszcze teraz przepis na bułeczki
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady
 
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km
						Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km
Re: Wyroby domowe.
Ja nie mam z tym nic wspólnego, mnie tu nie było 
 . Ja jutro otwieram pończochę po 10 dniach suszenia. Jutro mam mały nalot znajomych więc na zgrychę będzie schabik z pończochy, karkóweczka i mielonka  z szynkowara i właśnie myślę o tych bułeczkach.
reflexes z tapatalk
			
									
									reflexes z tapatalk
 Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej:  Knaus Sport 400 LK ,  Adria Unica 5204 ,  Chateau Cantara 908  i  N126n 
						Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości

