Prostownik do przyczepy
Re: Prostownik do przyczepy
Fajnie, że się interesuje, bo moja lepsza
połówka jak zaczynam gadać o solarach, prostownikach, akumulatorach, watach, amperach itp. to patrzy jakbym do niej gadał w suahili

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Ponieważ akumulator postanowiłam posiadać w przyczepie, to znalazłam taki, bo kolorystycznie będzie pasował do wnętrza, nie wiem tylko o jakiej mocy kupić?
Nie znalazłam prostownika w tym kolorze, same czarne

Nie znalazłam prostownika w tym kolorze, same czarne
No bez przesady. Lidlowy nie jest czarny.

A akumulator to się kupuje o odpowieniej pojemności i myślę, że taki jak na fotce czyli 60Ah starczy do obsługi światła na dość długo.

A akumulator to się kupuje o odpowieniej pojemności i myślę, że taki jak na fotce czyli 60Ah starczy do obsługi światła na dość długo.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
U nas w Lidlu nie ma 
No bo one nie są w ciągłej sprzedaży ale co jakiś czas jak inne oferty lidla.
DIZZY pisze:Ponieważ akumulator postanowiłam posiadać w przyczepie, to znalazłam taki, bo kolorystycznie będzie pasował do wnętrza...
Zamierzasz mieć akumulator "na widoku" ?
...osobiście odradzam zwykły kwasowy -może się szybko zasiarczyć, najlepiej byłoby żelowy.
To napisałem ja, dworek 
-
BobBudowniczy
dworek pisze:DIZZY pisze:Ponieważ akumulator postanowiłam posiadać w przyczepie, to znalazłam taki, bo kolorystycznie będzie pasował do wnętrza...
Zamierzasz mieć akumulator "na widoku" ?
...osobiście odradzam zwykły kwasowy -może się szybko zasiarczyć, najlepiej byłoby żelowy.
Nic podobnego szczególnie jeśli będzie ładowany prostownikiem z lidla
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
dworek pisze:...osobiście odradzam zwykły kwasowy -może się szybko zasiarczyć, najlepiej byłoby żelowy.
Nie no nie bądźmy fetyszami
Co wy macie z tymi akumulatorami żelowymi?
Po co wydawać tyle kasy na akumulator?
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
-
BobBudowniczy
kooba pisze:dworek pisze:...osobiście odradzam zwykły kwasowy -może się szybko zasiarczyć, najlepiej byłoby żelowy.
Nie no nie bądźmy fetyszami
Co wy macie z tymi akumulatorami żelowymi?
Po co wydawać tyle kasy na akumulator?
To ma sens tylko wtedy gdy ktoś poza przyczepą używa akumulatora np. Do silnika do łodzi.
Tak całkiem na widoku to nie, będzie w otwartej szafce. A skoro są kolorystycznie do wyboru, to nie muszę mieć czarnego, no nie?
A prostownik znalazłam taki
http://allegro.pl/automatyczny-prostownik-ladowarka-6v-12v-cbc-4-i6007575815.html
A prostownik znalazłam taki
http://allegro.pl/automatyczny-prostownik-ladowarka-6v-12v-cbc-4-i6007575815.html
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Elegancki. I kolorystycznie będzie pasował 
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
A moj akumulator jest wlasnie zelowy i czuje sie z tym swietnie... NIE! dla akumulatorow kwasowych w przyczepie

SQ8KMY via Icom D-Star
Po zapoznaniu się z różnymi informacjami, też skłaniam się jednak do żelowego.
-
BobBudowniczy
Z kwasiakami krążą takie same historie jak z połączeniami przewodów gazowych na paski, od zawsze stosowano i ludzie żyją, ale jak powstały nowsze rozwiązania to zaraz te starsze są be...
Wszystko jest dla ludzi byle z głową.
Jeśli pieniądze nie grają roli i wydanie 800-900 zł na przyzwoitego żelka i porządnej ładowarki nie stanowi problemu, to nie na się nad czym zastanawiać (zakładam że żelek 100ah kosztuje ok 600-650 zł i ładowarka do niego 200-250)
Ja osobiście wolę kupić np. Jenoxa hobby (kwasiak głębokiego rozładowania) 100ah (360-400 zł) + prostownik z lidla. A jak za parę lat padnie jenox to najwyżej kupi się następnego.
Wszystko jest dla ludzi byle z głową.
Jeśli pieniądze nie grają roli i wydanie 800-900 zł na przyzwoitego żelka i porządnej ładowarki nie stanowi problemu, to nie na się nad czym zastanawiać (zakładam że żelek 100ah kosztuje ok 600-650 zł i ładowarka do niego 200-250)
Ja osobiście wolę kupić np. Jenoxa hobby (kwasiak głębokiego rozładowania) 100ah (360-400 zł) + prostownik z lidla. A jak za parę lat padnie jenox to najwyżej kupi się następnego.
DIZZY pisze:Ponieważ akumulator postanowiłam posiadać w przyczepie, to znalazłam taki, bo kolorystycznie będzie pasował do wnętrza, nie wiem tylko o jakiej mocy kupić?
Nie znalazłam prostownika w tym kolorze, same czarne![]()
Bierz taki jaki uniesiesz. Się na prundach nie wyznaje ale kg też są ważne